"Vrhunec drugega vala je za nami"

Francozi po več tednih v postopno odpiranje, gostinski lokali na vrsti šele naslednje leto

S.R./STA
24. 11. 2020, 21.25
Posodobljeno: 24. 11. 2020, 21.25
Deli članek:

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v današnjem televizijskem nagovoru državljanom predstavil predvideno časovnico postopnega odpiranja države.

Profimedia
Po 15. decembru bodo dodatno sprostili omejitve gibanja.

"Vrhunec drugega vala je za nami," je Francozom sporočil Macron ter poudaril, da se je trud izplačal, a da še ne smejo odnehati. Pojasnil je, da nameraba vlada 15. decembra znova zagnati javno življenje, a nekatere omejitve bodo ostale. Začelo se bo s trgovinami z nenujnimi izdelki, ki se bodo po več tednih znova lahko odprle v soboto.  Gre za manjše prodajalne, vključno s knjigarnami in cvetličarnami, ki pa se bodo morale zapirati najkasneje ob 21. uri.

Povedal je še, da v Franciji prva cepljenja proti covidu-19 načrtujejo konec decembra ali v začetku januarja. Sprva bo cepivo na voljo najranljivejšim skupinam prebivalstva, sledila bo velika akcija cepljenja, ki pa ne bo obvezno, je pojasnil. 

Ludje bodo sicer še vedno morali izpolnjevati obrazce za vsak odhod od doma. Od konca tedna bodo dovoljene tudi športne aktivnosti in sprehodi v krogu 20 kilometrov od doma za največ tri ure, medtem ko sedaj velja omejitev na en kilometer od doma za največ eno uro. Po 15. decembru bodo omejitve gibanja dodatno sprostili, bo pa ostala policijska ura po 21. uri. Če bodo razmere to dopuščale, bi po 15. decembru pod določenimi pogoji lahko znova odprli tudi kinodvorane in gledališča. 

Bari, restavracije, telovadnice in diskoteke bodo po drugi strani ostali zaprti, je pojasnil Macron. Predvidoma jih bodo odprli 20. januarja, če bodo na dan beležili manj kot 5000 novih okužb z novim koronavirusom.

Glede odprtja smučarske sezone v Franciji je Macron dejal, da o tem še potekajo pogovori v vladi in tudi s sosednjimi državami. "A težko si predstavljam, da bi bila smučišča odprta za praznike. Bolje bi bilo, če bi razmišljali o odprtju januarja," je dodal.

V Veliki Britaniji za božič bolj sproščeno

Anglija, Wales, Škotska in Severna Irska imajo ločene zdravstvene politike in tamkajšnje oblasti same sprejemajo odločitve o ukrepih proti pandemiji covida-19. 

V Veliki Britaniji bodo med božičnimi prazniki veljali blažji koronski ukrepi glede druženja in potovanj. Med prazniki bo tako dovoljeno druženje oseb iz do treh gospodinjstev. 

Blažji ukrepi bodo veljali od 23. do 27. decembra v vseh štirih upravnih enotah Združenega kraljestva - v Angliji, Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem. "Medtem ko gre leto 2020 h koncu, priznavamo, da je bilo to leto izjemno težko za vse nas," so oblasti vseh štirih enot sporočile v skupni izjavi. 

"Vsi smo se morali v vsakdanjem življenju veliko žrtvovati in številne verske in družbene skupine so že morale spremeniti ali se odreči svojim običajnim praznovanjem, da bi upočasnile širjenje koronavirusa in rešile življenja," piše v sporočilu. "To ne more biti običajen božič. Vendar si, medtem ko se približujemo prazničnemu obdobju, prizadevamo, da bi našli način, da bi se družine in prijatelji lahko videli, četudi za kratek čas, pri čemer se zavedamo, da mora biti to omejeno in previdno," so dodali v izjavi. 

V Angliji se bo 2. decembra končalo štiritedensko zaprtje, takrat pa bodo začele veljati regionalne omejitve glede na število primerov okužbe na posameznih območjih. Med božičnimi prazniki bodo vse potovalne omejitve odpravljene v celotnem Združenem kraljestvu.