"Skrivna srečanja" in "indoktrinacija"

Pogrom nad Jehovovimi pričami: racije in aretacije po vsej državi

S.R.
24. 11. 2020, 18.52
Posodobljeno: 24. 11. 2020, 18.52
Deli članek:

Ruska policija je danes po vsej državi izvedla racije v domovih pripadnikov Jehovovih prič, krščanske verske skupnosti, ki je v Rusiji zaradi domnevnega »ekstremizma« prepovedana.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V okviru hišnih preiskav so aretirali več ljudi, po navedbah Ruskega preiskovalnega odbora (SK) pa je kriminalistična preiskava posledica sumov, da so pripadniki te verske skupnosti na območju Moskve organizirali »zarotniška srečanja.« Preiskovalni odbor je objavil tudi videoposnetek zamaskiranih policistov, ki so v enega od domov pripadnikov Jehovovih prič vdrli s pomočjo »pajserja« in sekire. Po navedbah tiskovne agencije Reuters so aretirali večje število »organizatorjev« in njihovih »privržencev,« hišne preiskave pa so potekale v več kot 20 ruskih regijah. 

V preiskovalnem odboru so še navedli, da so se nekateri pripadniki te verske skupnosti od junija 2019 srečevali na zasebnih druženjih v stanovanju na severozahodu Moskve, kjer so študirali z Jehovovimi pričami povezano versko literaturo, o njej razpravljali, pri tem pa naj bi jim uspelo spreobrniti tudi nekaj drugih prebivalcev ruske prestolnice, ki so jih po navedbah preiskovalnega odbora »indoktrinirali.«

Bog je Jehova

Gibanje oziroma skupnost Jehovovih prič je bilo ustanovljeno v 19. stoletju v Združenih državah. Sveto pismo, razen kjer je iz besedila jasno razbrati prenesen oziroma simboličen pomen, večinoma berejo dobesedno. Stara zaveza pri njih namesto 46 šteje 39 knjig, pri čemer zavračajo interpretacije številnih krščanskih učenjakov. Zavračajo tudi doktrino Svete Trojice, saj verjamejo, da je bog ena sama oseba, ki jo imenujejo Jehova. Sicer gre za pacifiste, ki pa verjamejo, da kmalu prihaja končna bitka med dobrim in zlim, poroča britanski BBC. Nasprotujejo tudi služenju vojaškega roka in transfuziji krvi, predvsem pa radi potrkajo na vrata in tako širijo svojo dogmo. 

Pregon

V Rusiji, kjer ima glavno vlogo pravoslavna cerkev, so na udaru že vrsto let. Rusko vrhovno sodišče je Jehovove priče leta 2017 označilo za »ekstremistično« skupnost in odredilo, da jo je treba razpustiti, kar je pravoslavna cerkev pozdravila. Od takrat so aretirali že več pripadnikov te skupnosti in jih obtožili raznih kaznivih dejanj. Metropolit Hilarion, vidnejši predstavnik ruske pravoslavne cerkve, je Jehovove priče označil za »totalitarno sekto.« 

Ruski predsednik Vladimir Putin se te pereče teme raje izogiba. Leta 2018 je po poročanju Reuters denimo dejal, da ne razume, zakaj jih organi pregona preganjajo, in dodal, da je treba zadevo proučiti. Iz Kremlja današnjih racij še niso komentirali. 

Tiskovni predstavnik evropskega združenja Jehovovih prič Jaroslav Sivulski je medtem zanikal, da bi bil nacionalni center Jehovovih prič v Rusiji znova dejaven. Zatrdil je, da je skupnost žrtev načrtnega pregona. Dodal je še, da so med današnjimi hišnimi preiskavami priprli šest pripadnikov skupnosti.