zda

Prvi bodo cepljeni že sredi decembra, do maja bo že vse po starem?

B.K.
23. 11. 2020, 07.34
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 14.31
Deli članek:

Ameriška vlada pričakuje, da bodo prva cepljenja začeli že sredi decembra. Do maja pa se bo življenje postavilo na stare tirnice.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Združenih državah Amerike so zabeležili že 12 milijonov okužb z novim koronavirusom. A glavni svetovalec ameriškega predsednika pri programu cepljenja Moncef Slaoui je optimističen. Pričakuje, da bodo prve prebivalce lahko cepili že čez približno mesec dni.

Slaoui, ki vodi program Hitrost warp za distribucijo cepiva, je prepričan, da bodo regulatorji cepivo odobrili do naslednjega meseca, tako bi oblasti z imunizacijo lahko začele že pred koncem leta. Če bo vse po načrtih, Slaoui predvideva, da se bo življenje v ZDA do maja vrnilo na stare tirnice, kakor je potekalo pred epidemijo.

Farmacevtski družbi Pfizer in BioNTech sta sicer vlogo za odobritev cepiva ameriški vladi poslali v petek. Gre za prvo cepivo, ki je uspešno prešlo vse faze testiranja. Regulatorji se bodo na ključni seji sestali 10. decembra, in če bo ta uspešna, bodo cepivo lahko začeli razdeljevati že naslednji dan. “Do 11. ali 12. decembra, bi se imunizacija lahko začela po vseh zveznih državah,” je v nedeljo dejal Slaoui.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa načrtuje, da bo samo v decembru cepljenih že 20 milijonov Američanov, v januarju pa še dodatnih 30 milijonov. Prvi bodo na vrsti tisti, ki spadajo v tvegane skupine, kot so prebivalci domov za ostarele.

Za doseganje čredne imunosti mora biti sicer precepljenih 70 odstotkov prebivalstva. To bi lahko v ZDA dosegli nekje do maja, je prepričan Slaoui.