Lovska

Podnevi gozdni čuvaj, ponoči divji lovec

R.T.
21. 11. 2020, 19.50
Posodobljeno: 22. 11. 2020, 09.51
Deli članek:

Inšpektorji so jima stopili na prste, a je eden od dvojice v rokavu skrival še enega asa.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V gozdu v bližini belgijskega mesta Aalst so ta teden zasačili dva krivolovca, ki sta se ponoči, oborožena z velikokalibrskima puškam, naokoli fijakala v svojem avtomobilu na štirikolesni pogon. Nočni lov je v Belgiji namreč prepovedan, inšpektorji pa so jima na sled prišli po prijavah domačinov, ki so se pritoževali nad kratenjem nočnega miru. 

Izkazalo se je, da ima eden od krivolovcev dodatnega asa v rokavu, saj gre za gozdnega čuvaja, ki ima čez dan nalogo, da lovišča nadzira in na sploh zagotavlja spoštovanje zakonodaje. Tiste noči, ko so ga zasačili, se je naokoli potikal celo v delovni uniformi. Pri časniku The Brusseles Times so sicer pojasnili, da v primeru gozdnih čuvajev ne gre za javne uslužbence, ki bi jih plačevala država, temveč običajne člane zelene bratovščine, ki jih najamejo lastniki zemljišč oziroma lovske družine. Imajo pa nekatera policijska pooblastila, čeprav ne smejo izvajati aretacij. Te pa lahko izvajajo inšpektorji flamske naravovarstvene organizacije ANB, ki so obema krivolovcema tudi nadeli lisice. 

Kaj je gozdnega čuvaja gnalo v prepovedan nočni zalaz? Najverjetneje dobiček. Kot je namreč za De Standaard pojasnil lovec in glasen nasprotnik krivolova Lieven Busschaert, se lahko z enim jelenom za praznike zlahka zasluži 250 evrov. »Ustreli jih dvajset, pa si zaslužil 5000 evrov. Gre za barabina, ki v slabo luč postavljata vse lovce. Medtem ko se ostali ukvarjamo z upravljanjem prostoživečih živali, da zaščitimo populacije jelenov, onadva uživata v svoji lopovski vlogi. Sta potrditev vseh grdih predsodkov o lovcih. Nekdaj sem bil ponosen na to, da sem lovec, danes si to komaj kdaj upam omeniti,« je bil oster Busschaert.