Grožnje

V Franciji 17-letnik učiteljici zagrozil, da jo bo obglavil

L.K.
20. 11. 2020, 20.01
Deli članek:

Nekdo jo je anonimno opozoril, da bi njeno življenje lahko bilo v nevarnosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Sredi oktobra je 18-letni Abdulakh Anzorov čečenskega rodu v predmestju Pariza obglavil 47-letnega učitelja zgodovine in geografije Samuela Patyja, potem ko je ta v okviru razprave o svobodi izražanja pri pouku nedavno pokazal karikature preroka Mohameda.

Anonimno opozorjena

V Franciji so danes aretirali dijaka, ki je grozil, da bo svojo učiteljico obglavil, kot je bil obglavljen Paty. Dijak iz mesta Annecy je grožnjo zapisal v zaprti skupini v aplikaciji Snapchat, pri tem pa druge dijake pozval, naj s smrtjo zagrozijo kateremu od svojih profesorjev. Zapisal je tudi: »Naredil bom Samuela Patyja.«

Profesorico, ki ji je grozil dijak, je anonimno opozoril eden od članov omenjene skupine. Sledila je prijava policiji, nato pa aretacija, ko je priznal dejanje.

Dijak naj bi lani imel težave z omenjeno profesorico, zato si jo je menda letos hotel malce privoščiti.

Grožnje

Po usmrtitvi Patyja je več francoskih učencev na podoben način grozilo svojim učiteljem. Ta mesec so morali policisti izprašati štiri 10-letnike, ki so podprli Patyjevo usmrtitev in dejali, da bi sami ravnali enako. Prejšnji teden pa je 14-letni učenec, musliman, učiteljici zagrozil, ker je pokazala fotografijo demonstracij, ki so bile posledice napada na Charli Hebdo. Najstnik iz mesta Savigny-le-Temple naj bi ji s smrtjo zagrozil kar med poukom. Tudi njega so aretirali.