Napoveduje boj črnograditeljem

Župan Rovinja: "Pride Slovenec in mimo vseh zakonov postavi vikend"

G.G.
18. 11. 2020, 11.06
Posodobljeno: 18. 11. 2020, 11.15
Deli članek:

Župan Rovinja Marko Paliaga je nanizal vrsto obtožb na račun slovenskih lastnikov nepremičnin v Istri.

Bobo
Počitniško naselje v Barbarigi.

V intervjuju za Glas Istre se je Paliaga dotaknil težav, ki jih v hrvaškem delu Istre povzročajo črne gradnje in investitorji, ki ne upoštevajo prostorskih načrtov. Odločno je dejal, da bo napravil konec tej praksi. Mesta v Istri so po njegovih besedah že podpisala deklaracijo, v kateri so ministrstvo za infrastrukturo in državno inšpekcijo prosili, naj jim prepusti nadzor nad nezakonito gradnjo tudi izven mestnega območja v Istri.

Izjemno ga moti, da se je začelo govoriti o drugem valu legalizacije. Na terenu se to kaže tako, da na kmetijskih zemljiščih postavljajo šotore in tende, da bi se zdelo, kot da so objekti že zgrajeni. Toda, pravi Paliaga, mestne oblasti dogajanje snemanje tudi z dronom, zato so seznanjeni s poskusi prevar.

Po oceni rovinjskega župana so najbolj agresivni črnograditelji Slovenci, Italijani in Avstrijci. »Sem edini manjšinski župan na Hrvaškem, Slovenec sem. Zato lahko rečem, da sem izjemno razočaran nad slovensko politiko in odnosom slovenskih državljanov na ozemlju hrvaške Istre,« pravi Paliaga, ki dodaja, da ne razume, da se Slovenci obnašajo tako »neodgovorno in brezobzirno«.

»Mislim, da Slovenci v tem trenutku povzročajo veliko škodo v Istri,« je brez zadržkov dejal Paliaga in kot primer omenil Crveni vrh pri Umagu in Barbarigo, kjer naj bi Slovenci povzročali škodo. »Mi se mučimo, delamo po predpisih, vodimo javne razprave, potem pa pride Slovenec in mimo vseh zakonov postavi vikend ,« je bil slikovit Paliaga, ki poziva oblast v Zagrebu, da županom v Istri omogoči, da napravijo red.
»V Sloveniji bi končali v zaporu, če bi počeli to, kar počnejo v Istri,«meni Paliaga, ki očitno ne pozna dovolj slovenskih primerov črnih gradenj.