zamude

Bosta Madžarska in Poljska bojkotirali dogovor za uspešen spoprijem s pandemijo koronavirusa?

C.E./STA
16. 11. 2020, 13.44
Posodobljeno: 16. 11. 2020, 13.50
Deli članek:

Države EU veliko pričakujejo od dogovora o svežnju za spoprijem s pandemijo koronavirusa, ki vključuje večletni proračun unije za obdobje 2021-2027 v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. Madžarska in Poljska ga nameravata blokirati.

Reuzers
Poljski in madžarski premier, Mateusz Morawiecki (levo) in Viktor Orban.

Veleposlaniki članic pri EU bodo popoldne poskušali potrditi nedavna politična dogovora o zakonodaji o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava in o uredbi o večletnem proračunu ter doseči soglasje o sklepu o lastnih virih, ki je temelj svežnja, saj omogoča zadolževanje Evropske komisije na finančnih trgih in s tem financiranje okrevanja.

Za potrditev uredbe o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava je potrebna kvalificirana večina. Madžarska in Poljska, ki se s političnim dogovorom, doseženim v pogajanjih članic in Evropskega parlamenta, ne strinjata, bosta tako po pričakovanjih preglasovani, zato napovedujeta veto pri drugih delih svežnja.

Najmanj Madžarska bo po navedbah virov danes blokirala zakonodajo o lastnih virih. Soglasje o sklepu o lastnih virih je potrebno za sprožitev pisnega postopka za potrditev te zakonodaje na ravni EU, nato pa morajo vse članice sklep potrditi še na nacionalni ravni. Po neuradnih informacijah 24 članic unije načrtuje ratifikacijo s parlamentarnim postopkom.

Prav tako bosta Madžarska in Poljska po pričakovanjih blokirali potrditev nedavnega političnega dogovora o uredbi o večletnem proračunu za obdobje 2021-2027, doseženega minuli torek, ki vključuje dodatnih 15 milijard evrov za nekatere ključne evropske programe. Tudi ta del zakonodaje se sprejema s soglasjem. Slovenija bo po neuradnih informacijah podprla ves sveženj, torej tako sklep o lastnih virih kot uredbi o vladavini prava in večletnem proračunu.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo v primeru pričakovane blokade, evropski diplomatski viri odgovarjajo, da bodo preučili položaj skupaj s predsednikom Evropskega sveta in Evropsko komisijo ter premislili o nadaljnjih korakih. Pomeni pa to novo krizo oziroma poslabšanje pandemične krize ter nedvomno zamude, so ocenili.