washington

Mladenič zaboden v spopadih med Trumpovimi nasprotniki in podporniki

B.K./STA
15. 11. 2020, 10.05
Posodobljeno: 15. 11. 2020, 10.09
Deli članek:

Protestni pohod podpornikov predsednika ZDA Donalda Trumpa na prestolnico Washington se je v soboto končal s spopadi s predsednikovimi nasprotniki.

Reuters
Na protestih je prišlo do soočenj med Trumpovimi podporniki in njegovimi nasprotniki.

V spopadih naj bi bil mlad moški zaboden v hrbet in je moral biti prepeljan v bolnišnico, do streljanja pa k sreči ni prišlo.

Nasilje je izbruhnilo le pet ulic stran od Bele hiše, je poročal časnik The Washington Post, tako Trumpovi podporniki kot nasprotniki pa so na kocnu bili med ranjenimi. ranjena sta bila tudi dva policista. Pridržanih je bilo vsaj 20 ljudi.

Protestni pohod, ki so ga organizatorji naslovili Pohod milijona se je začel v soboto po krajevnem času in doživel vrhunec zelo zgodaj, ko se je mimo podpornikov na partijo golfa v Virginijo peljal predsednik Trump s kapo MAGA na glavi in jim pomahal skozi zaprto okno.

Trumpovi privrženci so nosili transparente in glasno vzklikali, naj nekdo zaustavi krajo, s čimer so mislili na preštevanje volilnih glasovnic. Predsednik ZDA izidov ne sprejema in govori o prevari, v kar so prepričani tudi njegovi podporniki. Med tistimi, ki so prišli v Washington ,so bili pripadniki desničarskih organizacij kot so Ponosni fantje, pa tudi običajni Američani, nekateri z družinami.

Po besedah tiskovne predstavnice Bele hiše Kayleigh McEnany je na proteste prišlo milijon ljudi, Trump je tvital o več sto tisoč protestnikih, po ocenah medijev in drugih opazovalcev pa jih je bilo več deset tisoč.