Trump vlaga tožbe in zahteva prekinitev štetja v Michiganu in Pensilvaniji

Zmaga se vse bolj nasmiha Joeju Bidnu

A.S./STA
4. 11. 2020, 18.40
Posodobljeno: 4. 11. 2020, 22.58
Deli članek:

Če demokrat Joe Biden osvoji še Nevado, bo to dovolj za zmago na volitvah za predsednika ZDA.

Profimedia
Bo Joe Biden premagal Donalda Trumpa v tekmi za položaj ameriškega predsednika?

Predsedniški kandidat z največ osvojenimi glasovi volivcev

Čeprav vsi glasovi z ameriških predsedniških volitev še zdaleč niso prešteti, pa bo demokratski predsedniški kandidat Joe Biden prišel v zgodovino kot predsedniški kandidat z največ osvojenimi glasovi volivcev vseh časov. Njegov nasprotnik Donald Trump pa bo glede na ta kriterij na drugem mestu. Biden je doslej potrjeno dobil 69,2 milijona glasov, Trump pa skoraj tri milijone manj, več milijonov glasovnic pa še ni preštetih. Rekorder po številu osvojenih glasov je trenutno Barack Obama, ki je leta 2008 dobil 69,5 milijona glasov.

Ker glasovnice po torkovih volitvah še štejejo, bosta tako Biden kot Trump najverjetneje Obamo prehitela. Biden naj bi dobil okrog 80 milijonov glasov, Trump pa tja do 75 milijonov.

Tesna predsedniška bitka

Tokratne volitve imajo največjo volilno udeležbo po letu 1908, ko je volilo 65 odstotkov volilnih upravičencev ZDA. Za ZDA je volilna udeležba visoka že, če doseže okrog 60 odstotkov volilnih upravičencev.

Po oceni televizije CNN je bitka tesna, bolj kot se je pričakovalo. Trump je po njihovih projekcijah nekoliko presenetljivo osvojil Ohio (18 elektorskih glasov), še posebej hud udarec za demokrate pa je Trumpova zmaga na Floridi. Florida ponuja kar 27 elektorskih glasov. Trup je za republikance prav tako zadržal njihov "večni" Teksas (38 glasov) in Iowo (6 glasov).

Bidnu se nasmiha zmaga, Trump vlaga tožbe

Med državami z velikim številom elektorskih glasov je Biden pričakovano osvojil Kalifornijo (55 elektorjev) in New York (29 elektorjev), nekoliko bolj presenetljivo pa Arizono (11 elektorjev), prvo ključno zvezno državo, ki je v primerjavi z letom 2016 prestopila na stran demokratov. Arizona uradnih podatkov o izidu glasovanja še ni objavila, zaradi občutne prednosti pa so zmago v tej zvezni državi že pripisali Bidnu, ki je sicer odnesel tudi Minnesoto (10 elektorjev). Osvojil je tudi Wisconsin (10 elektorjev), CNN pa mu je že pripisal zmago v Michiganu (16 elektorskih glasov), kar ga postavlja v dober položaj pred finalom. Če Biden osvoji še Nevado (6 elektorjev), bo to dovolj za zmago, za katero je potrebnih najmanj 270 elektorskih glasov od skupno 538.

V večini zveznih držav gredo vsi elektorski glasovi zmagovalcu volitev, razen v Nebraski in Mainu, kjer se število elektorskih glasov deli proporcionalno. V konservativni Nebraski je Trump dobil štiri elektorske glasove, Biden enega, v Mainu pa Biden tri od štirih. 

Trumpova kampanja naj bi sicer "nemudoma" vložila zahtevo za ponovno štetje glasovnic v delih Wisconsina. "V več okrožjih Wisconsina so poročali o nepravilnostih, ki vzbujajo resne dvome o veljavnosti rezultatov,"je dejal vodja kampanje Bill Stepien. V Wisconsinu je glede na projekcijo AP Biden dobil 49,6 odstotka glasov, Trump pa 48,9 odstotka. Prav tako je Trumpova ekipa na sodišče vložila tožbo, zahteva namreč prekinitev štetja glasovnic v tej zvezni državi in pregled glasovnic, ki so prispele po pošti. Kasneje so tožbo, s katero zahtevajo prekinitev preštevanja glasovnic, napovedali tudi v Pensilvaniji.

Tožbi v Pensilvaniji in Michiganu zahtevata večji dostop opazovalcev Trumpove kampanje do lokacij, kjer poteka preštevanje glasovnic. Posebej v Pensilvaniji Trumpova kampanja zahteva tudi, naj vrhovno sodišče države odloči, ali glasovnice, ki pridejo na volišča tri dni po koncu volitev, veljajo.

Trumpova kampanja zahteva, naj se preštevanje glasovnic v Pensilvaniji in Michiganu zaustavi, dokler ne bo dobila dostopa do lokacij, kjer želi posebej preveriti vse glasovnice, ki so bile že preštete. Po uvodnem vodstvu je Trump začel danes v preštevanju glasovnic v Michiganu začel zaostajati za Bidnom.

Profimedia
Trump je vložil tožbi v Pensilvaniji in Michiganu.

Demokrati stavijo na računico: Če Biden osvoji še Nevado in Michigan, bo to dovolj za zmago

Vsi napeto pričakujejo rezultate iz preostalih držav - Pensilvanije, Georgije, Nevade in Severne Karoline.

V Pensilvaniji rezultat torkovih volitev danes morda ne bo znan, je sporočil njen guverner Tom Wolf.  V Pensilvaniji, ki ima 20 elektorskih glasov, ima sicer Trump občutno prednost pred Bidnom. Doslej so prešteli 64 odstotkov glasovnic, Trump pa vodi s 54 odstotki. Britanski BBC poroča, da bodo uradni izidi volitev v tej zvezni državi sicer znani v petek.

Poleg Pensilvanije glasovnic še niso prešteli v Georgii, ki ima 16 elektorskih glasov, Nevadi (6 elektorskih glasov), Severni Karolini (15 elektorskih glasov) in Aljaski (trije elektorski glasovi). V Pensilvaniji, v Severni Karolini in Georgiji je sicer v tesnem vodstvu Trump, v Nevadi pa Biden.