Belgija

"Ti ukrepi so zadnja možnost. To je karantena"

C.E./STA
30. 10. 2020, 20.37
Posodobljeno: 30. 10. 2020, 20.41
Deli članek:

V Belgiji bodo v ponedeljek še zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, je danes napovedal belgijski premier Alexander De Croo. Med drugim bodo zaprli trgovine z nenujnim blagom, dovoljen pa bo obisk samo ene osebe iz drugega gospodinjstva. Ukrepi bodo predvidoma veljali do 13. decembra.

Reuters
V reševalnem vozilu v Bruslju.
"Ti ukrepi so zadnja možnost za upočasnitev epidemije. To je karantena," je povedal De Croo. "Vendar pa dopušča, da tovarne še naprej obratujejo in da bomo po 15. novembru preudarno odprli šole."  

V okviru dodatnih ukrepov bodo v Belgiji v ponedeljek zaprli trgovine z nenujnim blagom, pri čemer bosta še naprej možna prevzem oziroma dostava na dom, poroča belgijska radiotelevizija RTBF. Svoja vrata bodo morali zapreti tudi frizerski, kozmetični in masažni saloni. Še naprej ostajajo zaprti bari in restavracije ter kulturna in športna prizorišča. Gospodinjstva bodo na teden lahko na obisk sprejela samo enega človeka, ki ne živi z njimi. Zbiranje na javnih krajih bo po novem omejeno na največ štiri osebe, pogreba pa se bo lahko udeležilo največ 15 ljudi. Še naprej bo med polnočjo in 5. uro veljala policijska ura. V Bruslju in Valoniji ta ostaja med 22. in 6. uro. 

So se pa odločili za dodatno podaljšanje šolskih počitnic, ki se bodo po novem končale 15. novembra. Začnejo se sicer prihodnji teden. Delo od doma je obvezno, kjer je to mogoče, je dodal premier.

Zaostritev ukrepov je utemeljil s kritičnimi razmerami v belgijskih bolnišnicah. Nekatere morajo bolnike že premeščati v druge. Bolnišnično oskrbo potrebuje 6187 covidnih bolnikov, od tega jih je 1057 na intenzivni negi. Zasedenih je že več kot polovica vseh postelj na intenzivnih oddelkih. Število bolnikov na intenzivni negi bi se lahko do sredine novembra po De Croojevih besedah povzpelo na 2800.

Belgija je glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) trenutno najhuje prizadeta članica Evropske unije. V zadnjih 14 dneh so zabeležili 1600 novih primerov na 100.000 prebivalcev.