Trač iz Severne Koreje

FOTO: Kimovo sestro zamenjala nekdanja ljubimka?

R.T.
30. 10. 2020, 15.04
Posodobljeno: 30. 10. 2020, 20.57
Deli članek:

Vpliv nekdanje Kimove ljubimke raste.

Profimedia
Hjon Song Vol

Letošnjega aprila se severnokorejski voditelj Kim Džong Un ni udeležil proslave ob rojstnem dnevu njegovega dedka, ustanovitelja Demokratične ljudske republike Koreje Kima Il Sunga. Razširile so se govorice, da je bolan in začela so se ugibanja, kdo bi ga lahko nadomestil. Takrat so komentatorji morebitno naslednico našli v njegovi mlajši sestri Kim Jo Džong.

A morda je v severnokorejski politiki še ena ženska, ki bi se sčasoma lahko zavihtela na oblast. To je Kimova nekdanja ljubimka in priljubljena glasbenica Hjon Song Vol, piše britanski časnik The Sunday Times.

Reuters
Hjon Song Vol

Nekdanja pevka dekliške skupine Moranbong Band je bila namreč ob voditelju opažena v začetku oktobra, na veliki vojaški paradi v Pjongjangu, opravljala pa je zadolžitve, ki so pred tem pripadale Kimovi sestri. Ta je takrat sedela stran od svojega starejšega brata, med nižjimi uradniki.

Kim je bil z danes 43-letno Hjon v romantični zvezi skoraj deset let. Zapletla sta se kmalu zatem ko se je vrnil iz šolanja v Švici, razšla pa naj bi se, ker je tako zahteval Kimov pokojni oče Kim Džong Il. Po razhodu so zahodni mediji celo poročali, da naj bi bila Hjon usmrčena, a se je kasneje izkazalo, da je to le še ena od lažnih novic o dogajanju v tej azijski državi. Že eno leto kasneje je bila namreč slavnostna govorka na shodu severnokorejskih kulturnikov v prestolnici.

Profimedia
Kim Jo Džong je bila zadnja leta desna roka in tesna zaupnica brata Džong Una.

Kim Jo Džong, ki je od bratove ljubimke mlajša dobrih 10 let, medtem ni čisto izginila iz javnega življenja. Še poleti je namreč zagrozila južnim sosedom, ko so severnokorejski prebežniki iz Južne v Severno Korejo poslali kup propagandnih letakov.