ostro nasprotuje uvedbi policijske ure

Zoran Milanović: Tiste, ki govorijo o policijski uri, je treba strpati v marico

R.T.
30. 10. 2020, 13.21
Posodobljeno: 30. 10. 2020, 14.56
Deli članek:

Hrvaški predsednik ostro nasprotuje uvedbi policijske ure.

Reuters
Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes sporočil, da trenutno še ne zagovarja popolne karantene ali vpoklica vojske

V minulih 24 urah so na Hrvaškem ob opravljenih 9287 testih potrdili 2772 novih okužb z novim koronavirusom, od četrtka je umrlo še 20 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije spomladi. V bolnišnicah je danes prvič več kot tisoč covidnih bolnikov. Današnje število na novo okuženih je drugo najviše od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Najvišje dnevno število na novo okuženih so zabeležili minuli četrtek, ko so v 24 urah potrdili 2776 novih okužb.

Na Hrvaškem se epidemiološke razmere ne umirjajo,vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je v četrtek izjavil, da je v prihodnjih nekaj dneh realno pričakovati tudi več kot tri tisoč na novo okuženih dnevno v državi, govora je tudi o uvedbi policijske ure.

Slednje je danes komentiral tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki ni varčeval z ostrimi besedami. "Menim, da je tiste, ki govorijo o uvedbi policijske ure, treba strpati v marico. Vlada jo lahko uvede, jaz pa na to lahko le skomignem z rameni," je povedal in dodal: "Policijska ura zveni kot ruski NKVD (sovjetska varnostno-obveščevalna služba). Bodo policisti z dolgimi cevmi hodili po ulicah?". Prepričan je, da gre tudi pri ostalih omejitvah gibanja za kršenje človekovih pravic. 

Milanović meni, da bo najverjetneje prišlo tudi do tretjega vala: "Ko pa bo vsega konec, bomo spet živeli normalno, Švedsko pa bo takrat treba zbrisati z zemljevida ali pa Švedom prepustiti, da vodijo cel svet".