referendum

Podprli legalizacijo evtanazije, zavrnili legalizacijo konoplje

B.K./STA
30. 10. 2020, 08.43
Posodobljeno: 30. 10. 2020, 08.47
Deli članek:

Novozelandci so na referendumu večinsko podprli uzakonitev evtanazije, kažejo danes objavljeni delni izidi. Niso pa podprli legalizacije konoplje za rekreativno uporabo.

Profimedia
Volitve na Novi Zelandiji.

Volivci so na referendumu glasovali 17. oktobra, ko so potekale tudi splošne volitve, na katerih je prepričljivo zmagala Laburistična stranka premierke Jacinde Ardern.

Delni izidi referenduma kažejo, da je uzakonitev evtanazije podprlo 65,2 odstotka volivcev, 33,8 odstotka jih je bilo proti. To pomeni, da se bo Nova Zelandija pridružila peščici držav na svetu, ki dovolijo smrt ob medicinski pomoči.

Kot kažejo delni izidi pa Novozelandci na referendumu niso podprli legalizacije konoplje za rekreativno uporabo. Za je glasovalo 46,1 odstotka udeležencev referenduma, proti jih je bilo 53,1 odstotka. Za uzakonitev bi jo moralo podpreti več kot polovica udeleženih volivcev.

V uradu premierke Jacinde Ardern so povedali, da je pri obeh vprašanjih glasovala za in da bo v skladu z voljo ljudi predlagala ustrezno zakonodajo, potem ko bodo prihodnji teden objavili končne izide.