starodavno

Brutov kovanec, ki obeležuje Cezarjevo smrt, šel za milijone

B.K.
30. 10. 2020, 08.26
Posodobljeno: 30. 10. 2020, 21.43
Deli članek:

Starodavni rimski kovanec so prodali za tri milijone evrov.

Roma Numismatics Limited
Kovanec, ki ga je leta 42 pred naši štetjem dal skovati Mark Junij Brut, najslavnejši morilec Julija Cezarja.

Britanska avkcijska hiša Roma Numismatics je na četrtkovi dražbi za starodaven in redek rimski kovanec iztržila kar 2,7 milijona britanskih funtov, ali ekvivalent trem milijonom evrov.

"Zvezda dražbe," kot so ga poimenovali dražitelji, je bil zlat kovanec, ki ga je leta 42 pred našim štetjem dal skovati rimski državljan Mark Junij Brut, z njim pa je obeležil atentat na Julija Cezarja, kateremu je dve leti pred tem kot eden izmed atentatorjev prisostvoval tudi sam.

Na eni strani kovanca je upodobljen Brutov profil, na drugi pa dve bodali in klobuk zraven pa je zapisan datum umora - marčeve ide.

Kovanec je pred prodajo pripadal zbirki švicarskega arheologa Gustava Charlesa Ferdinanda von Bonstettena iz 19. stoletja, ki je bil komornik avstrijskega cesarja Ferdinanda I.

Po navedbah avkcijske hiše poleg tega obstajata le še dva zlata kovanca, ki obeležujeta Cezarjevo smrt. Eden pripada Britanskemu muzeju, drugi pa zbirki nemške banke Deutsche Bundesbank.

Cezar, ki se je po zmagi v državljanski vojni leta 45 pred našim štetjem zavihtel na politični vrh Rima, je bil leto za tem ubit v slavnem atentatu. Končal je pod rokami številnih političnih nasprotnikov, pa tudi prijateljev, ki so ga v senatu napadli z bodali. Prvi naj bi ga napadel Publij Servilij Kaska, ki je Cezarja udaril v ramo, a je ta udarec odbil. Ko je Cezar med zarotniki opazil Bruta, s katerim sta bila tesna prijatelja, pa bi naj izrekel slavne besede: "Tudi ti, Brut?" Nato pa bi si naj obraz zakril s togo in se vdal v usodo.