na podeželje

FOTO in VIDEO: Začetek drugega francoskega "lockdowna", meščani množično iz Pariza in drugih večjih mest

A.S.
30. 10. 2020, 07.48
Posodobljeno: 30. 10. 2020, 08.00
Deli članek:

"Lockdown" želijo preživeti na podeželju.

Profimedia
Postaja v francoskem mestu Lyon, nekaj ur pred "lockdownom"

Tudi iz ostalih večjih mest, kot sta Lyon in Bordeaux, so nekaj ur pred začetkom veljavnosti zaustavitve javnega življenja ljudje začeli množično odhajati.

Promet okoli Pariza je dosegel rekordno raven le nekaj ur pred polnočjo, ko je v Franciji začela veljati popolna zaustavitev javnega življenja, tako imenovani "lockdown". V četrtek zvečer je v osrednji francoski regiji Ile-de-France na prometnicah nastalo za 700 kilometrov zastojev, poročajo lokalni mediji. Več deset tisoč Parižanov je zapustilo mesto, in njihova pogosto utesnjena stanovanja, da bi "lockdown" preživeli na podeželju. Nekateri Parižani pa so se v mesto vrnili po dopustu med francoskimi šolskimi počitnicami, ki se ta konec tedna končajo, poroča britanski časnik BBC.

Ljudem je bilo ob uvedbi karantene naročeno, naj ostanejo doma, ven naj gredo le če bodo šli na delo, k zdravniku, pomagat sorodniku, po nujnih nakupih ali za kratek čas na zrak. Predsednik Emmanuel Macron je dejal, da država tvega, da jo "prevzame drugi val, ki bo nedvomno težji od prvega". 

V Franciji so v zadnjih 24 urah potrdili 47.636 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je še 250 bolnikov s covidom-19. V francoskih bolnišnicah je trenutno več kot 20 tisoč covidnih bolnikov, od tega jih intenzivno nego potrebuje več kot tri tisoč. Skupaj so v tej državi doslej potrdili več kot 1,28 milijona okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 36.020 bolnikov s covidom-19.

"Prosimo ljudi, naj ostanejo doma, Parižani pa v Parizu"

Že med prvim valom epidemije so Parižani drli iz mesta, medtem ko drugim prebivalcem francoskih regij to ni bilo po godu. "Prosimo ljudi, naj ostanejo doma, Parižani pa v Parizu. Dobro lahko razumete, da v kolikor pride 4000 ljudi iz Pariza in je ena tretjina okuženih, ne da bi vedeli, očitno obstaja nevarnost hitrega širjenja koronavirusa,"je zapisal en komentator v lokalnem časopisu Sud Ouest. V Parizu so bile namreč epidemiološke razmere takrat najslabše. 

Profimedia
Postaja v francoskem mestu Lyon, nekaj ur pred "lockdownom"