Šok v Nemčiji

Podpredsednik nemškega parlamenta se je tik pred televizijskim prenosom zgrudil in umrl

S.R.
26. 10. 2020, 08.57
Posodobljeno: 26. 10. 2020, 14.22
Deli članek:

Thomas Oppermann, vidni član nemških socialdemokratov in podpredsednik nemškega parlamenta, je včeraj zvečer nenadno umrl.

Reuters
Thomas Oppermann se je prihodnjo leto namreaval upokojiti.

V 66-letu starosti je nenadoma umrl podpredsednik nemškega parlamenta in član socialdemokratske stranke (SDP) Thomas Oppermann, poročajo nemški mediji. Opperman se je včeraj zvečer pred televizijskim prenosom na nemški javni televiziji ZDF, zaradi česar so ga prepeljali v bolnišnico. Danes je odjeknila vest, da je v bolnišnici umrl. Nemški tabloid Bild medtem poroča, da se je politik zgrudil le malo pred trenutkom, ko bi morali pogovor začeti oddajati v živo.

Opperman je svojo politično kariero začel leta 1980 na deželni ravni v Spodnji Saški, kjer je sprva služil kot minister za znanost. Na državno prizorišče se je zavihtel leta 2005, med letoma 2013 in 2017 je v parlamentu vodil poslansko skupio SDP, od leta 2017 pa je bil podpredsednik nemškega parlamenta, poroča javna radiotelevizija Deutche Welle. Avgusta je napovedal svojo upokojitev, ko je dejal, da se na prihajajočih volitvah naslednje leto ne bo več potegoval za poslanca v nemškem parlamentu. Dejal je, da je nastopil čas, da se loti drugih projektov.

Na twitterju se že vrstijo izreki sožalja. Kot je zapisal vodja stranke SDP Norbert Walter-Borjans, jih je Oppermannova smrt »močno šokirala.« »Thomas Oppermann je včeraj nenadno in nepričakovano umrl. Smo globoko pretreseni in žalujemo skupaj z njegovimi svojci,« je dodal. O šoku poročajo tudi drugi vidni člani stranke, vključno s podkanclerjem in finančnim ministrom Olafom Scholzem.