Ostre besede

Erdogan verbalno napadel Macrona: dejal je, da je bolan

L.K./STA
25. 10. 2020, 16.22
Deli članek:

Turški predsednik o naraščanju islamofobije v Evropi.

Reuters
Recep Tayyip Erdogan

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes znova verbalno napadel francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Dejal je, da je bolan in bi moral na pregled. Erdogan je podobno izjavil že v soboto, zato je Francija na posvet v domovino poklicala svojega veleposlanika v Ankari.

V televizijskem nagovoru je turški predsednik danes dejal, da je Macron "dan in noč obseden z njim". Res bi moral na pregled k psihiatru, je dodal Erdogan.

Erdogan je že v soboto govoril o naraščanju islamofobije v Evropi ter kot primer izpostavil Macronove ukrepe v boju proti islamski radikalizaciji po nedavnem umoru učitelja, ker je med poukom pokazal karikature preroka Mohameda.

Francoski predsednik je ta mesec glede islama v svetu ocenil, da je v krizi in za december napovedal zaostritev zakonodaje o ločitvi države in cerkve v Franciji. Napovedal je strožji nadzor nad šolami in tujim financiranjem mošej.

Erdogan in Macron sta na nasprotnih bregovih pri vrsti vprašanj, med drugim glede turškega izkoriščanja zemeljskega plina v vzhodnem Sredozemlju, konflikta v Libiji ter spopadov v Gorskem Karabahu.