tudi v primeru prirojenih okvar zarodka

Bo na Poljskem prišlo do skoraj popolne prepovedi splava?

A.S.
22. 10. 2020, 14.00
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 14.34
Deli članek:

Nova zakonodaja bi prepovedovala splav tudi v primeru prirojenih okvar zarodka.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Poljska zakonodaja je že tako med najstrožjimi v Evropi, splav pa je dovoljen le v primerih posilstva ali incesta oziroma če je ogroženo življenje matere ali ob resni ogroženosti zarodka. Nova zakonodaja pa bi prepovedovala splav tudi v primeru prirojenih okvar zarodka. Skupine za človekove pravice so politike pozvale, naj predlog zavrnejo, poroča britanski časnik BBC.

Skoraj vsi primeri splava na Poljskem, se izvajajo v primerih, ko ima zarodek hude okvare, to pomeni, da bi v tej državi prišlo do skoraj popolne ukinitve splava.

Predlog zakona je leta 2016 prvič predstavila vladajoča konzervativna stranka Zakon in pravičnost, vendar je bila vlada po množičnih uličnih protestih prisiljena umakniti predloge. V začetku letošnjega leta pa je stranka podprla nov osnutek predloga zakona o pravici do splava, ki je nastal na podlagi spletne peticije.

Poljska aktivistka za spolno in reproduktivno zdravje ter pravice žensk Antonina Lewandowska je za BBC povedala, da so zagovorniki ukinitve splava predlog oblikovali na podlagi pravil Združenih narodov, ki prepovedujejo mučenje. "Nečloveško je, resnično zaničljivo je, da bi katerokoli žensko prisilili, da ne sme zaključiti z nosečnostjo, še posebej, če je plod neustrezno deformiran, 98 % zakonitih splavov, opravljenih na Poljskem, pa je posledica malformacij ploda," je dejala.

Tri mednarodne skupine za pravice - Amnesty International, Center za reproduktivne pravice (Center for Reproductive Rights) in Human Rights Watch - so že sporočile, da bodo pred odločitvijo na sodišče poslale neodvisne nadzornike."Prihajajoči postopki ustavnega sodišča potekajo v okviru ponavljajočih se vladnih napadov na pravice žensk in prizadevanj za odvzem reproduktivnih pravic ter pravnih in političnih sprememb, ki so spodkopale neodvisnost sodstva in pravne države na Poljskem," so zapisali v skupni izjavi.