sistem deluje

Že dvakrat so se znebili virusa, a je spet "vdrl" v državo

B.K.
21. 10. 2020, 07.53
Posodobljeno: 21. 10. 2020, 09.59
Deli članek:

Na Novi Zelandiji so zabeležili 11 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, še 14 ljudi čaka na rezultate testiranja.

Profimedia
Na Novi Zelandiji so spomladi uvedli strogo karanteno. Tako so se znebili virusa, s strogimi kontrolami na meji pa so uspeli zamejiti vnos in širjenje. Zdaj se ponašajo z eno izmed najboljših epidemioloških slik na svetu.

Enajst ruskih ribičev, ki so na Novo Zelandijo prispeli z letom preko Singapurja, je bilo okuženih z virusom sars-cov-2 so sporočile novozelandske oblasti. Gre za prve okužbe v tej otoški državi po septembru. Nova Zelandija se je sicer virusa znebila že spomladi, a so avgusta nato zabeležili nove okužbe, a so širjenje znova uspeli zamejiti in konec septembra okužb več ni bilo zaslediti.

Okuženi ribiči so del večje skupine tujih delavcev, ki so jih novozelandska ribiška podjetja najela za sezonsko delo. V skladu s strogimi ukrepi so delavci za vstop v državo morali predložiti negativni test na koronavirus, nato pa so bili napoteni na obvezno 14-dnevno karanteno v za to izbrane hotele. po tretjem dnevu karantene so jih novozelandske zdravstvene oblasti znova testirale in našle 11 okužb. Še 14 ribičev na rezultate še čaka. Za celoten hotel, v katerem okuženi prebivajo, je zdaj odrejena karantena, tja pa so napotili tudi dodatne medicinske sestre.

Oblasti so z odzivom zadovoljne. Menijo namreč, da kaže na to, da novozelandski sistem varovanja javnega zdravja deluje. "Gre za primer, kako naše mejne kontrole delujejo kot bi mogle," so dejali na zdravstvenem ministrstvu.

Doslej so na Novi Zelandiji zabeležili 1887 primerov okužbe s koronavirusom in 25 smrti. V državi sicer prebiva slabih pet milijonov ljudi. Za primerjavo: na Irskem, ki ima podobno število prebivalstva in je prav tako otok, so doslej zabeležili več kot 52.000 primerov okužbe in vsaj 1.865 smrti.