v živalskem vrtu zanikajo obtožbe

V osiješkem živalskem vrtu si je levinja odgriznila šapo, evtanazirali so jo. Se je zdravljenje živali začelo, ko je bilo prepozno?

R.T.
20. 10. 2020, 18.57
Posodobljeno: 21. 10. 2020, 07.58
Deli članek:

Minuli konec tedna je osješki živalski vrt izgubil 14-letno levinjo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Levinja si je odgriznila del noge, poškodba je bila huda, veterinarji pa nemočni. Evtanazirali so jo, čeprav lahko levinje v ujetništvu živijo do 30 let.

V javnost pa je pricurljal videoposnetek neznanega avtorja, ki trdi, da je levinja trpela zaradi pareze zadnje noge. Menda naj bi bili v vodstvu živalskega vrta večkrat opozorjeni na to težavo, vendar se je zdravljenje živali začelo šele, ko je bilo prepozno, poroča hrvaški portal 24sata.

"Okrevanje po parezi pri živalih traja približno dva meseca, žival dobi ustrezno zdravilo, da bi preprečili samopoškodovanje. Z zdravljenjem smo začeli takoj, v prvem mesecu po parezi so bili rezultati zadovoljivi. Šele nato so se pri levinji pojavili mravljinci v nogi, ki povzročijo samodestruktivno vedenje, 13. ali 14. oktobra si je tako odgriznilametatarzalni deldesne zadnje noge," je povedal tiskovni predstavnik osiješkega živalskega vrta Vjeran Marijašević. "Med zdravstvenimi zapleti levinja ni bila prepuščena sama sebi, ampak je zdravljenje, kot je zapisano v veterinarskem poročilu, neprekinjeno trajalo od septembra," je še zagotovil.

Veterinar je po poškodbi ocenil, da bi bilo najbolje levinjo uspavati, saj takšni poškodbi sledi amputacija noge, v pooperativni fazi pa zelo pogosto sepsa.

"Ker je izid zdravljenja v takih primerih negotov, zdravljenje pa dolgoročno in povezano s trpljenjem, ob upoštevanju starosti in dobrega počutja živali, je bila sprejeta skupna odločitev o evtanaziji," piše v veterinarskem poročilu.