Svet

Kdor je starejši od 10 let, ga bodo testirali

S.R./STA
18. 10. 2020, 13.57
Posodobljeno: 18. 10. 2020, 14.01
Deli članek:

Na Slovaškem nameravajo za koronavirusom testirati vse prebivalce države, starejše od deset let, je v soboto napovedal slovaški premier Igor Matovič.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Testiranje naj bi izvedli v naslednjih dveh koncih tedna. Ni sicer jasno, ali bo testiranje okoli 5,5 milijona Slovakov obvezno ali prostovoljno.

Program testiranja naj bi začeli izvajati prihodnji konec tedna na največjih žariščih covida-19 v državi. Nato pa 31. oktobra in 1. novembra še drugod po državi. Pri tem bosta zdravstvenim delavcem pomagali tudi policija in vojska. Testiranje pa nameravajo izvesti podobno kot volitve - na okoli 6000 postajah po vsej državi. 

Časovne pasove za testiranje bodo organizirali po abecednem redu, da se državljani ne bi po nepotrebnem množično zbirali pred postajami za testiranje. Testiranje bo tudi brezplačno, je še napovedal slovaški premier. 

Bolnišnice zasedene

Vlada se je na ta podvig pripravljala zadnje tri tedne in je naročila okoli 13 milijonov testov na protitelesa, ki naj bi zagotovili hitre rezultate. "Če nam bo to uspelo, bomo postali zgled za celoten svet," je še dejal Matovič

Na Slovaškem v zadnjih dneh podobno kot tudi drugod po Evropi beležijo visoke številke novih okužb s koronavirusom. V soboto so zabeležili 1968 novih okužb v enem dnevu, dan prej pa 2075. Bolnišnice se že soočajo s težavami zaradi prevelike zasedenosti. 

Skupno so sicer od začetka pojava novega koronavirusa na Slovaškem zabeležili 28.268 okužb, 82 ljudi pa je zaradi covida-19 umrlo.