Gre za načelo

Edina prebivalca italijanske vasice nosita maske in vztrajata pri ohranjanju razdalje

S.R.
18. 10. 2020, 09.02
Posodobljeno: 18. 10. 2020, 09.06
Deli članek:

Pravita, da ne želita tvegati in da je treba spoštovati pravila.

Google Maps
Nortosce leži na vrhu skalnatega pobočja doline Nerina v pokrajini Perugia.

Nortosce, vasica, če je tako mogoče označiti kraj s pičlima dvema prebivalcema, se nahaja v italijanski pokrajini Perugia. Leži na vrhu skalnatega pobočja doline Nerina, v njej pa živita trdoživa gospoda 82-letni Giovanni Carilli in 74-letni Giampiero Nobili, poroča CNN. Sosedov nimata, ostali prebivalci pa so od boga pozabljen kraj na 900 metrih nadmorske višine že dolgo tega zapustili, čeprav so ga zaradi lege znova odkrili turisti. 

Carilli in Nobili vseeno dosledno upoštevata ukrepe, ki jih je v boju proti pandemiji novega koronavirusa sprejela italijanska vlada. Nosita maske in se ves čas držita najmanj meter vsaksebi. »Na smrt se bojim virusa. Če zbolim, ostanem sam, kdo bo skrbel zame? Star sem, a še vedno želim živeti in skrbeti za moje ovce, trto, čebelnjake in sadovnjak. Iskati tartufe in gobe. Uživam v življenju,« je za CNN pojasnil Carilli.

Nobili, ki s sosedom rad spije kavo, a pri tem vedno vestno upošteva varnostno razdaljo, na drugi strani pravi, da ukrepe upošteva tudi iz drugih razlogov, ne zgolj zdravstvenih. »Ne gre za nekaj 'slabega' ali 'dobrega'. Če obstajajo pravila, se jih je treba držati za voljo samega sebe in drugih. Gre za načelo,« je pojasnil Nobili, ki hkrati pravi, da se ukrepov držita tudi iz spoštovanja drug do drugega. 

Carilli, ki je večino življenja preživel v Rimu, kjer je izdeloval suhomesnate izdelke, se je v rodni kraj vrnil po upokojitvi. Tudi Nobili, ki je Carillijev svak, se je v vasico, do katere vodi le ena cesta, preselil v spoštljivih letih. Družbo jima delajo še Carillijev pes za iskanje tartufov in pet ovac.