Povračilne carine

Trump EU posvaril, da bodo udarili nazaj veliko močneje

J.P./STA
16. 10. 2020, 09.53
Posodobljeno: 16. 10. 2020, 15.02
Deli članek:

Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je EU v torek odobrila uvedbo dodatnih carin na ameriško blago in storitve kot povračilni ukrep zaradi državne pomoči proizvajalcu letal Boeingu.

Profimedia
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je EU v četrtek opozoril, da bi imela njena uvedba dodatnih carin na ameriško blago in storitve, ki jih je v torek odobrila WTO, težavne posledice za unijo. "Če bo prišlo do tega, bomo udarili nazaj veliko močneje," je v izjavi za medije dejal Trump. "Bomo videli, kaj se bo zgodilo," je še dodal predsednik.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je Evropsko komisijo danes pozval, naj uvede sankcije. "WTO nam je dala možnost odziva, Donald Trump pa je včeraj nedvoumno izjavil, da bo nadaljeval s protiukrepi. Evropa ima torej možnost uvedbe carin, zato se mora pripraviti in se odločiti," je dejal za televizijo BFM.

Poudaril je, da je ukrepanje nujno, saj bo unija sicer izpadla nemočna. EU mora po njegovih besedah pokazati, da zmore ukrepati, ko ima za to pravne možnosti.

Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je EU v torek odobrila uvedbo dodatnih carin v vrednosti štiri milijarde dolarjev (3,4 milijarde evrov) na ameriško blago in storitve kot povračilni ukrep zaradi državne pomoči proizvajalcu letal Boeingu.

V Bruslju in Airbusu so po objavi odločitve pozvali k poravnavi, ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer pa je napovedal, da bo Washington "intenziviral" pogovore z Brusljem. "Združene države so odločene najti rešitev v tem sporu," je poudaril.

WTO je odločitev sprejela leto dni za njeno odobritvijo Washingtonu, da lahko z dodatnimi carinami kaznuje Bruselj zaradi njegove pomoči Airbusu. Spor med EU in ZDA zaradi pomoči letalskima proizvajalcema se je pred WTO začel leta 2014, ko je Washington obtožil Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo in Španijo, da z nedovoljeno pomočjo subvencionirajo Airbusovo proizvodnjo.

Leto pozneje se je EU pritožila, da je Boeing od ameriške vlade prejel 19,1 milijarde evrov nedovoljene pomoči med letoma 1989 in 2006. Družbi sta se zapletli v številne spore, ki so pristali pred WTO.