Svet

Ukrepi zaradi koronavirusa omajali zaupanje v nemško gospodarstvo

G.G./STA
13. 10. 2020, 12.21
Posodobljeno: 13. 10. 2020, 12.27
Deli članek:

Slovensko gospodarstvo je močno odvisno od nemškega. Zato velja vedno pogledati, kakšne so razmere pri Nemcih.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo je oktobra, potem ko se je septembra nepričakovano povzpelo na najvišjo raven v 20 letih, precej upadlo. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske gospodarske raziskave (ZEW), je glede na september upadel za 21,3 točke na 56,1 točke. Analitiki so pričakovali upad za največ štiri točke.

Vagatelje skrbi ponovni porast števila okužb z novim koronavirusom v največjem evropskem gospodarstvu, razpoloženje pa še poslabšujejo nove napetosti v zvezi z brexitom.

"Vnovičen porast števila okužb z novim koronavirusom je povečal negotovost glede prihodnjega gospodarskega razvoja. Enako velja za možnost, da Velika Britanija EU zapusti brez trgovinskega dogovora," je dejal predsednik inštituta Achim Wambach.

Kazalnik zaupanja se je marca, ko je pandemija covida-19 zajela Evropo, spustil na najnižjo raven po finančni krizi leta 2008-09, od aprila pa se je zaupanje začelo krepiti v luči številnih ukrepov, ki jih je za premagovanje koronske krize sprejela nemška vlada. Oktobra se je krivulja spet obrnila navzdol.

Z novim koronavirusom se je v Nemčiji doslej okužilo več kot 315.000 ljudi. Virus se trenutno posebej hitro širi v nekaterih urbanih središčih, zato je nemška kanclerka Angela Merkel župane velikih mest v petek pozvala k dodatnim ukrepom za preprečevanje širjenja okužb.