Na upokojenski Floridi

Trump na prvem zborovanju po bolezni: "Počutim se močnega. Vsakega bom poljubil"

G.G./STA
13. 10. 2020, 07.25
Posodobljeno: 13. 10. 2020, 08.23
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je stopil pred publiko. Pri Orlandu je imel prvo zborovanje po bolezni covid-19.

Profimedia
Donald Trump na Floridi ne zaostaja veliko za Bidnom.

Trump rahlo zaostaja v anketah za demokratskim predsedniškim kandidatom Josephom Bidnom. Okužba s koronavirusom je prišla zanj prišla ob najbolj nepravem času, saj mu je preprečila zborovanja, ki njemu in podpornikom vlivajo energijo.

Florida je ena od ključnih zveznih držav, ki bodo odločile zmagovalca predsedniških volitev ZDA. Trump je leta 2016 na Floridi zmagal in republikancem je leta 2018 uspelo obdržati guvernerja ter oba zvezna senatorja.

Florida je polna upokojencev, ki imajo dovolj časa za udeležbo na volitvah, in Trump je s svojim odnosom do pandemije glede na ankete delno izgubil to volilno telo. Pred kratkim so celo v upokojenski republikanski trdnjavi Floride The Villages opazili povorko vozičkov za golf z napisi v podporo Bidnu.

Svojim navdušenim privržencem je Trump zatrdil, da je sedaj imun za koronavirus in se počuti izjemno mogočnega. "Pravijo, da sem imun. Počutim se zelo močnega. Sprehodil se bom med vami. Vsakega bom poljubil," je v šali govoril Trump, ki tega seveda ni storil.

Trumpov nastop je bil zanj sicer nenavadno kratek - le 18 minut, s Floride pa se odpravlja potem naprej v Pensilvanijo, Iowo, Severno Karolino in Wisconsin. Vse to so države, ki jih je leta 2016 osvojil in v katerih sedaj zaostaja v anketah. 

Trumpov zdravnik Sean Conley je sporočil, da je imel predsednik dva zaporedna negativna testa, skupaj z ostalimi podatki pa sklepa, da predsednik ni nevaren okolici.