Nista bila v Afriki

Zakonca v Belgiji umrla zaradi malarije, je komar priletel z letalom?

S.R.
12. 10. 2020, 13.23
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 13.39
Deli članek:

V belgijskem mestu Kampenhout sta septembra zaradi malarije umrla zakonca, ki pa pred tem nista potovala v Afriko ali na druga ogrožena območja.

Profimedia
Prenašalec oziroma vektor malarije je komar mrzličar.

Belgijski strokovnjaki so pojasnili, da sta zakonca iz Kampenhouta malarijo najverjetneje staknila po piku komarja, ki je iz Afrike v Belgijo priletel z letalom. Komar je najverjetneje pristal na letališču Zaventem ali bližnjem letalskem opotišču Melsbroek, je v soboto poročal The Brussels Times. 

Identiteta zakoncev, ki sta zaradi okužbe umrla konec septembra letos, ni znana, zadevo pa trenutno preiskujeta flamska agencija za javno zdravje in Inštitut za tropsko medicino v Antwerpnu. Znano je, da zakonca nista obiskala subtropskih delov Afrike, Azije in Južne Amerike, kjer domuje komar mrzličar iz rodu Anopheles. Pripadnice nežnejšega spola komarja iz tega rodu namreč prenašajo malarijo oziroma parazita, ki to bolezen povzroča. Kampenhout je od bruseljskega letališča Zaventem in od letalskega oporišča Melsbroek oddaljen približno šest do sedem kilometrov, strokovnjaki pa domnevajo, da bi bil mrzličar tej razdalji zlahka kos. 

Svetovna zdravstvena organizacija je v svojem lanskem poročilu o razširjenosti malarije ocenila, da je bilo leta 2018 po svetu zabeleženih približno 228 milijonov primerov okužbe, umrlo pa je približno 405.000 ljudi. Večino primerov so zabeležili v Afriki. Malarijo sicer povzročajo plazmodiji, vrsta zajedavskih praživali iz razreda trosovcev. Paraziti se po piku in okužbi začnejo množiti v jetrih okuženega, od koder vstopijo v krvni obtok, kjer začnejo uničevati rdeča krvna telesca.

V Sloveniji se z malarijo srečamo redko, ko se bolniki okužijo v tujini in vrnejo domov. Prijava malarije je po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri nas obvezna.