plačanci

Borci iz Sirije in Libije se zdaj borijo tudi v Gorskem Karabahu

B.K./STA
30. 9. 2020, 20.18
Posodobljeno: 30. 9. 2020, 20.39
Deli članek:

Rusko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da v spopadih v Gorskem Karabahu sodelujejo tudi pripadniki nezakonitih oboroženih skupin iz Sirije in Libije. Moskva je izrazila zaskrbljenost zaradi tega.

Reuters
Azerbajdžansko topništvo na neznani lokaciji.

"Pripadniki nezakonitih oboroženih skupin, tudi iz Sirije in Libije, sodelujejo v bojih v Gorskem Karabahu," je navedlo rusko zunanje ministrstvo. "Smo močno zaskrbljeni nad temi procesi, ki ne samo zaostrujejo napetosti na območju konflikta, ampak ustvarjajo tudi dolgotrajne grožnje varnosti vseh držav v regiji," so dodali.

Armenija je v minulih dneh Turčijo, ki je zaveznica Azerbajdžana, obtožila, da v Gorski Karabah pošilja "plačance", ki so se pred tem borili na strani pro-turških milic v Siriji. Turške oblasti so z njimi pred časom sicer podprle tudi prijateljski režim Fajeza al Saradža v Libiji, ki se tam bori proti odpadniškemu generalu Halifu Haftarju.

Rusko zunanje ministrstvo v izjavi Ankare ne omenja. Je pa vodstva "zainteresiranih držav" pozvala k preprečevanju sodelovanja "tujih teroristov in plačancev" v spopadih.

Novinarji britanskega časnika The Guardian so medtem sporočili, da naj bi v spopadih bili ubiti vsaj trije borci iz Sirije. Bili naj bi pogodbeni plačanci turških varnostnih podjetij, poroča časnik.

Od nedelje na območju Gorskega Karabaha potekajo najhujši spopadi med Azerbajdžanom in Armenijo v več letih. Spor glede tega območja, ki si ga lastita obe državi, sicer sega v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze. Gorski Karabah, kjer živijo etnični Armenci, je pod nadzorom Armenije, mednarodnopravno pa je del Azerbajdžana.

Obe državi zavračata pozive k dialogu, s katerim bi končali spopade, ki so doslej zahtevali že več kot 100 življenj. Armenski premier Nikol Pašinjan je danes sporočil, da mirovni pogovori z Azerbajdžanom ob posredovanju Rusije na tej točki ne bi bili primerni.

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev pa je zatrdil, da se bodo borili, dokler armenske sile ne bodo zapustile spornega območja.