Timothy Ray Brown

Za rakom umrl prvi človek, ki so ga ozdravili virusa HIV

L.K.
30. 9. 2020, 14.04
Posodobljeno: 30. 9. 2020, 14.08
Deli članek:

Po letih mirovanja se mu je rak pred nekaj meseci vrnil.

Reuters
Timothy Ray Brown

Prvi človek, ozdravljen okužbe z virusom HIV, znan tudi kot »berlinski pacient«, je včeraj umrl za rakom. Timothy Ray Brown je bil žarek upanje za milijone, ki živijo z virusom, ki povzroča AIDS. Ozdravljen je bil pred več kot desetletjem.

54-letniku se je pred meseci znova pojavila levkemija. Zanj so skrbeli v hospicu v kalifornijskem Palm Springsu. Za seboj je pustil partnerja Tima, družino in prijatelje.

Da se je okužil z virusom HIV, je izvedel leta 1995 med študijem v Berlinu. Desetletje pozneje so mu diagnosticirali še levkemijo.
Med zdravljenjem levkemije na Svobodni univerzi v Berlinu je prestal presaditev matičnih celic od darovalca z redko gensko mutacijo, ki mu je dala naravno odpornost na virus HIV, v upanju, da bo lahko izničila obe bolezni. Uspeh po dveh bolečih in nevarnih posegih ni izostal: leta 2008 je bil otet obeh tegob.

Če je bil sprva znan le kot »berlinski pacient«, je po dveh letih prekinil molk. Sledili so javni nastopi, intervjuji, ustanovitev fundacije. Deset let po Brownovi ozdravitvi je sledil še »londonski pacient«, ki je prehodil podobno pot.