Nepričakovana zmagovalka

S kandidatom Kremlja pometla čistilka

S.R.
30. 9. 2020, 08.52
Posodobljeno: 30. 9. 2020, 09.16
Deli članek:

Lokalno upravo na zahodu Rusije, ki ima pod okriljem 30 vasic, bo vodila čistilka.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Rusiji so v začetku semptembra potekale regionalne in lokalne volitve, na katerih so sicer slavili predvsem kandidati vladajoče Enotne Rusije, a so številni med njimi zabeležili precejšnjo izgubo podpore. V okrožju Kostroma na sotočju rek Volga in Kostroma severovzhodno od Moskve, od koder prihaja zgodba o nepričakovani zmagovalki lokalnih volitev, je Kremlju naklonjena stranka denimo prejela le 32 odstotkov glasov. Zahvaljujoč strategiji »pametnega glasovanja,« ki jo je spodbujal opozicijski voditelj Aleksej Navalni in ki je narekovala glasovanje za kandidata, ki ima največ možnosti, da premaga kandidata Enotne Rusije, se je na lokalni ravni v politiko zavihtelo nekaj novih obrazov. Med njimi je tudi čistilka v občinski stavbi v vasici Povalikhino, v kateri prebiva skromnih 242 duš. 

»Lažna« kandidatka

35-letna Marina Udgodskaja je tam kot čistilka zaposlena zadnja štiri leta, z 58-letnim kandidatom Kremlja in nekdanjim policistom Nikolajem Loktevom pa je dobesedno pometla, čeprav je kandidirala samo zato, da bi bile volitve legitimne, saj Loktev ni imel nobenega drugega protikandidata. Loktev je Udgodskajo v kandidaturo prepričal sam, poroča britanski BBC. Njegov načrt se je izjalovil, Loktev pa je doživel spektakularen polom. Čistilka je prejela 62 odstotkov glasov, zanj pa je glasovalo pičlih 34 odstotkov vaščanov. »On je bil presenečen, ona pa popolnoma osupla,« je v smehu pojasnila neka domačinka. Udgodskaja, ki jo konec tedna čaka inavguracija, se je zaradi velikega navala po volitvah prenehala oglašati na telefon, v enem od povolilnih intervjujev pa se je celo sama označila za »lažno« kandidatko. Kandidata sicer nista imela predvolilne kampanje, a bi bila ta po navedbah vaščanov tako ali tako nesmiselna, saj se vsi poznajo. Udgodskaja bo zdaj predsedovala lokalni upravi, ki ima pod okriljem 30 vasic, med katerimi je največja ravno Povalikhino. 

»Ljudje so očitno želeli spremembo. Mislim, da se bo dobro znašla,« je za BBC pojasnil Loktev, ki sicer meni, da je svoje delo opravljal dobro in da v vasici nimajo nobenih težav. Lastnik vaške trgovine ne deli njegovega mnenja. Kot je pojasnil, je bil rezultat volitev bolj osebne narave, saj da Loktev preprosto ni kazal zanimanja za opravljanje svojih dolžnosti.

Udgodskaji sicer ne preostane drugega, kot da poprime za delo. V upokojenski stranki, ki je podprla njeno kandidaturo, so namreč že izjavili, da bi morala v primeru ponovnih volitev te plačati iz lastnega žepa. Kakor koli, čistilka ima podporo vaščanov. »Nisem vznemirjem. Ljudje so jo izvolili, pustimo ji, da opravi svoje delo,« pa je še pojasnil Loktev.