Za dosego podnebnih ciljev

Čez deset let nas čaka ekstremno visoka cena bencina

G.G.
30. 9. 2020, 07.49
Posodobljeno: 30. 9. 2020, 07.56
Deli članek:

Avstrijski avtoklub ÖAMTC se je poigral s številkami in izračunal, kakšna bi morala biti cena bencina in dizla, da bi lahko bil dosežen podnebni cilj, ki si ga je zadala EU.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Evropska komisija si je zadala visoke cilje. Do leta 2030 naj bi se emisije toplogrednih plinov zmanjšale za 61 odstotkov v primerjavi z letom 2005. Takrat je k celotnem obsegu emisij ogljikovega dioksida promet prispeval 46 odstotkov.

Avtor študije Christian Helmenstein je prepričan, da bo za dosego tega cilja nujno zvišanje cene goriva in znižanje cene električnih avtomobilov. Koliko? Izračunal je, da bi se morala cena bencina ali dizla dvigniti na štiri evre za liter, povišati pa se morala tudi cestnina in druge dajatve. Le tako naj bi bila električna vozila postala cenovno dovolj vabljiva, emisije toplogrednih plinov pa bi lahko zaradi opuščanja avtomobilov na bencinski in dizelski pogon padle na predviden nivo. Če mesečni strošek vzdrževanja avtomobila za zasebna gospodinjstva v Avstriji danes predstavlja približno 488 evra, se bi po tem scenariju leta 2030 dvignil na 650 evrov na mesec.