Boj za preživetje

V Alpah obtičalo najmanj 6000 ovac, 100 krav in šest pastirjev

S.R.
29. 9. 2020, 21.41
Posodobljeno: 20. 6. 2023, 14.22
Deli članek:

Živino in pastirje je v soboto presenetil sneg, ki je legel na francoske Alpe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vse od takrat je na območju francoskega departmaja Savoie od sveta odrezanih najmanj 6000 ovac in šest pastirjev ter najmanj 100 krav, ki pa jim kaže nekoliko bolje. Živina je obtičala na nadmorski višini približno 1900 metrov. Francijo so v soboto namreč zajele izjemno nizke temperature, v Alpah v departmaju Savoie pa je zapadlo skoraj 50 centimetrov snega. Po navedbah nekega lokalnega uradnika so toliko snega nazadnje zabeležili leta 1974, poročajo lokalni mediji. 

Reševalna akcija se je začela zgodaj v nedeljo, lokalne oblasti pa so do ovac, ki do tistega trenutka niso jedle že 36 ur, prepeljali šest ton sena. Od takrat jim je uspelo rešiti približno 1000 glav živine, zaradi današnjega nekoliko toplejšega vremena pa je izpod snega pokukala tudi kakšna bilka trave. Lokalne oblasti so vseeno v skrbeh, saj že za četrtek napovedujejo novo sneženje.

Christian Frasson-Botton, občinski uradnik iz kraja Saint-Colomban-des-Villards, je pojasnil, da imajo krave več možnosti za preživetje kot ovce. »Krave imajo dolge noge in lahko v snegu premostijo daljše razdalje kot ovce,« je dejal. Gre sicer za govedo francoske pasme šarole (Charolais), izrazito mesno pasmo goveda. Kot so zapisali na portalu govedo.si, je to pasma, »ki so jo vseskozi selekcionirali izključno za prirejo mesa. Je izrazito pašno govedo in ga odlikuje velika sposobnost zauživanja hranilnih snovi, zato jo lahko uspešno redimo tudi na skromnejših pašnikih.«