Pamet v roke

Avstrijski "vladni" infektolog za več normalnosti in usmerjeno testiranje

C.E.
29. 9. 2020, 15.20
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 17.49
Deli članek:

Avstrijski infektolog Günter Weiss, ki je del vladne svetovalne skupine, si želi, da bi bilo manj zastraševanja glede koronavirusa. Poziva tudi k bolj smiselni strategiji testiranja.

Profimedia
Weiss upa, da ne bo več komu prišlo na pamet kaj takšnega, kot je razkuževanje pločnikov.

Ponavljanje mota Svetovne zdravstvene organizacije »testirajte, testirajte, testirajte« je po njegovem napačno ali vsaj napačno razumljeno. Testiranje na koronavirus mora biti po njegovi oceni usmerjeno na osebe, ki kažejo simptome respiratorne bolezni, rizične skupine in zdravstveno osebje.

Potrebno je ohraniti razum, občutek za »proporcionalnost«, pravi Weiss. »Bolniki s koronavirusno boleznijo predstavljajo le majhen delež vseh pacientov,« trka na razum vseh odločevalcev Weiss in dodaja, kot tudi pri nas večina zdravnikov, da je potrebno enako obravnavno zagotoviti vsem bolnikom. Trenutne razmere v Avstriji so obvladljive, je razložil Weiss za Kronenzeitung: »Če bodo razmere ostale podobne, bomo najverjetneje brez prevelikih težav prišli skozi zimo«.

»Vsak prehlad še ni nujno znak za alarm,« tako Weiss, ki svetuje, da zdravniki vzamejo vajeti v roke in se vrnejo k »normalnim principom medicine«. »Naučiti se moramo živeti z virusom« in »ohraniti družbeno in ekonomsko življenje«, za kar so po njegovi oceni potrebne pametne, premišljene odločitve politike in zdravstvenih oblasti.

Za konec direktor univerzitetnega kliničnega centra v Innsbrucku še posvari, da si ne bo kdo spet omislil kakšnih »bizarnih« ukrepov, kot je na primer razkuževanje pločnikov s škropljenjem.