spopadi se nadlajujejo

V Gorskem Karabahu mrtvih že 84 vojakov in 11 civilistov

B.K./STA
29. 9. 2020, 10.31
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 10.44
Deli članek:

V Gorskem Karabahu se tretji dan zapored nadaljujejo spopadi.

Reuters
Azerbajdžansko topništvo na neznani lokaciji.

Armensko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je armenska stran odgovorila na azerbajdžansko ofenzivo na več odsekih frontne črte. Nasprotnik naj bi po navedbah Erevana utrpel hude izgube. Navedbe azerbajdžanske strani so diametralno nasprotne.

Tiskovni predstavnik armenskega ministrstva za obrambo Arcrun Hovhanišjan je na Facebooku zapisal, da je azerbajdžanska stran sprožila obsežen topniški napad na armenske položaje.

Azerbajdžansko ministrstvo v Bakuju je potrdilo, da so se spopadi nadaljevali v noči na danes, ko je "armenska stran poskušala ponovno osvojiti položaje, ki so jih osvojile azerbajdžanske sile, kar je azerbajdžanska stran preprečila". Ob tem so v Bakuju dodali, da sta bili uničeni motorizirana in topniška enota armenske strani.

Po navedbah Bakuja se je ofenziva azerbajdžanskih sil na mesto Fizuli nadaljevala v zgodnjih jutranjih urah.

Po zadnjih podatkih so spopadi v Gorskem Karabahu doslej zahtevali skupno 95 življenj; 84 smrtnih žrtev med vojaki in 11 med civilisti, od tega devet na azerbajdžanski in dva na armenski strani. O Gorskem Karabahu bo drevi razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki se bo za zaprtimi vrati sestal ob 23. uri po srednjeevropskem času.

Gre za najhujšo zaostritev tlečega konflikta po letu 2016, ko so spopadi med vojskama terjali približno 200 življenj.