Darilo

FOTO: Malta od princa Georgea zahteva zob

J.P.
29. 9. 2020, 09.58
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 10.04
Deli članek:

V lepo gesto se je vmešala politika. Upravičeno?

Profimedia
Sedemletni George z neprecenljivim darilom

Malta zahteva fosiliziran zob morskega psa, ki ga je britanskemu princu Georgeu v dar dal okoljevarstvenik, sloveč po dokumentarcih, David Attenborough.

Kensingtonska palača je novico o darilu delila v soboto. Attenborough je velikanski zob sedemletniku podaril, ko se je skupaj z britansko kraljevo družino udeležil zasebnega ogleda njegovega zadnjega dokumentarca.

Attenborough je fosil, obdan z apnencem, odkril med družinskimi počitnicami na Malti v 60. letih prejšnjega stoletja, so sporočili iz palače. Star naj bi bil približno 23 milijonov let.

Profimedia
Cambriški v družbi Davida Attenborougha

Malta je do leta 1964 bila britanska kolonija.

Naravna dediščina

Po besedah malteškega ministra za kulturo Joseja Herrere pa zob sodi v katerega od lokalnih muzejev. A ni ostalo le pri tem – minister te sredozemske države je obljubil, da ga bo »dobil nazaj«. »Artefakti, ki so pomembni za malteško naravno zapuščino in ki so končali v tujini, si zaslužijo, da jih dobimo nazaj,« ministra navaja Times of Malta. Kako se namerava tega lotiti, sicer ni znano.

Zob o katerem teče beseda, je nekoč pripadal megalodonu, izumrli vrsti velikanskega morskega psa, ki je lahko v dolžino meril do 16 metrov. »Z vso pravico veliko pozornosti posvečamo zgodovinskim in umetniškim artefaktom, kar pa ne velja vedno tudi za našo kulturno dediščino. Odločen sem, da bom spremenil ta odnos,« je še dejal minister.