Napad na konvoj

Džihadisti osla opasali z eksplozivom in ga poslali nad guvernerja

S.R.
28. 9. 2020, 20.22
Posodobljeno: 28. 9. 2020, 20.22
Deli članek:

Nigerijski militanti, povezani z islamsko državo, so guvernerja zvezne države Borno poskušali umoriti z eksplozivom, ki so ga privezali na osla.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na severovzhodu Nigerije so se včeraj džihadisti poskušali znebiti guvernerja zvezne države Borno Babagane Zuluma. Ta se je iz kraja Baga, kamor je pospremil več sto domačinov, ki so z območja pobegnili po vrsti smrtonosnih napadov džihadistov leta 2014, v konvoju vozil vračal v prestolnico zvezne države Maiduguri. Vojaki, ki so ga spremljali, so morebiten napad pričakovali, saj je guverner komaj dva dni pred tem, ko je potoval na območje ob jezeru Čad, preživel podoben napad iz zasede. Takrat je umrlo najmanj 18 ljudi, vključno s 14 policisti in vojaki ter štirimi civilisti. Tokrat so jo poleg osla skupili predvsem militanti. 

Ko so namreč vojaki na cesti opazili osla, so ga ustrelili, nakar je odjeknila silovita eksplozija, takoj zatem pa so iz svojega skrivališča pritekli džihadisti in začeli streljati tudi sami, poroča britanski BBC. V strelskem obračunu je nato umrlo več napadalcev, medtem ko so jo prisotni v konvoju, vključno z guvernerjem, odnesli brez praske. Škoda je vidna le na vozilih. 

Za »dostojno življenje« se morajo vrniti domov

Zulum je sicer prejšnji teden dejal, da država ne more prehraniti vseh ljudi, ki so bili notranje razseljeni zaradi nasilja, saj to ni finančno vzdržno. Kot je pojasnil, jim za »dostojno življenje« preostane le to, da se vrnejo domov in obnovijo svoje domove. Dobrodelne organizacije so na drugi strani izrazile zaskrbljenost zaradi njihove varnosti. 

Kot še poroča BBC, je islamistična skupina Boko Haram v zadnjih mesecih kljub naporom, da bi jih ustavili, še okrepila svoje delovanje. Napad na guvernerja je sicer izvedla zahodnoafriška veja Islamske države (Islamic State West Africa Province - ISWAP), skupina, ki se je od Boko Harama odcepila pred desetletjem. Po podatkih Združenih narodov so džihadisti iz skupine ISWAP na severovzhodu Nigerije in v sosednjih državah umorili že več kot 30.000 ljudi, zaradi njih pa ja moralo svoje domove zapustiti približno dva milijona ljudi.