Čudaška navada

Netanjahuju in ženi umazano perilo pere ameriška vlada, dobesedno

B.K.
28. 9. 2020, 15.27
Posodobljeno: 28. 9. 2020, 15.30
Deli članek:

Poročilo ameriškega časnika je razkrilo, da ima izraelski premier bizarne navade, ko pride do pranja umazanega perila.

Profimedia
Izraelski premier Benjamin Netanjahu z ženo Saro.

Ko prideta izraelski premier Benjamin Netanjahu in njegova žena Sara na obisk v Združene države Amerike, stanujeta v Blairovi hiši. Gre za manjšo rezidenco nasproti Bele hiše, kjer ponavadi prenočujejo visoki predstavniki tujih držav. Hiša ima tudi svojo pralnico, namenjeno pranju njihovih oblek. Storitev je seveda brezplačna, saj državniki ponavadi tam perejo le tiste obleke, ki jih tam tudi ponosijo.

A Netanjahu gre nekaj korakov dlje, piše v poročilu ameriškega časnika The Washington post. Premier naj bi namreč s sabo prinašal "vreče in kovčke polne umazanega perila" in jih pustil osebju v pralnici, ki potem več dni perejo njegove obleke. "Netanjahujeva sta edina gosta, ki dejanskok prineseta s sabo kovčke umazanega perila, da jih potem mi operemo," poročilo navaja neimenovanega uslužbenca. Ti so najprej mislili, da se je izraelskemu prvemu paru to zgodilo slučajno, a so kmalu ugotovili, da je to njuna nenavadna navada. "Po več obiskih je postalo jasno, da je to namerno dejanje."

O tej čudaški navadi je pred časom govoril že Netanjahujev nekdanji svetovalec Nir Hefez, ki je leta 2018 dejal, da "na vsakem potovanju s sabo prinese kovčke polne umazanega perila namenjenega čiščenju." Hefez je bil zato večkrat v zadregi, saj so ga novinarji "spraševali o tem in jaz sem pogledal v račune, a ni bilo nobenih računov. To nekako skrijejo," je dejal takrat.

Netanjahu se je z obtožbami o ekscesnem pranju perila soočal že doma. Leta 2014 se je na vse pretege trudil, da računi za pralnice, ki jih plačuje njegova pisarna, ne bi prišli v javnost. To mu je takrat tudi uspelo, novinarji pa so namigovali, da naj bi šlo za zelo velike vsote.

Izraelska ambasada v Washingtonu je sicer navedbe časnika zanikala. Dejali so, da je na zadnjem obisku v ameriški prestolnici premier tam opral samo nekaj srajc in dve pižami.