afera

Zaradi porasta desničarskega ekstremizma odstopil vodja nemških vojaških obveščevalcev

B.K.
25. 9. 2020, 09.16
Posodobljeno: 25. 9. 2020, 09.20
Deli članek:

V četrtek je odstopil predsednik nemške vojaške obveščevalne agencije (MAD) Christian Gramm.

Reuters
Vojaki nemške vojske.

Gramm, ki bi mu mandat sicer potekel prihodnji mesec, je bil prisiljen odstopiti zaradi porasta desničarskega ekstremizma med posebnimi enotami nemške vojske in neodzivnosti obveščevalcev pri reševanju tega problema, poroča portal Euractiv.

Letošnjo pomlad so nemško javnost pretresle informacije o pripadnikih skrajnih desničarskih skupin v posebnih enotah nemške vojske. Med hišno preiskavo so pri enem osumljencu našli celo 6.000 nabojev in dva kilograma eksploziva. V začetku julija je zato obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer razpustila eno četo te posebne enote in zagrozila s posledicami, če ne bo prišlo do resnejših reform v nemški vojski.

Odtlej je obveščevalna agencija MAD nadzirala preiskave skrajnih elementov v nemški vojski. A nemški parlament je medtem vzporedno preiskoval obveščevalce same. Parlamentarni inšpektorji so  kmalu naleteli na probleme, saj obveščevalci z njimi niso želeli sodelovati. Odstop Gramma zato ni presenetil nikogar.

Desničarski ekstremizem je sicer med nemškimi uniformiranci v porastu. Poleg vojske problemi obstajajo tudi v uniformirani policiji. Samo v deželi Severno Porenje-Vestfalija so v zadnjih treh letih preiskavo zaradi skrajnih desničarskih pogledov uvedli proti 107 policistom, prejšnji teden pa je nemško javnost pretresla afera, ko so bile odkrite spletne klepetalnice, v katerih so si policisti med sabo izmenjevali rasistična in neo-nacistična sporočila.