Svet

Županja Pariza podvomila v smiselnost drakonskih vladnih ukrepov

C.E./STA
24. 9. 2020, 15.27
Posodobljeno: 24. 9. 2020, 15.32
Deli članek:

Francoska vlada je zaradi napovedi zaostritve protikoronskih ukrepov naletela na srd uradnikov v Parizu in Marseillu.

Profimedia
Številni lokali so komajda preživeli dvomesečno zaprtje v prvem valu epidemije, zdaj pa jih zopet čakajo težki časi.

Francoski minister za zdravje Olivier Veran je v sredo sporočil, da bodo morali bari, restavracije in telovadnice v Marseillu v soboto zapreti svoja vrata, medtem ko bodo gostinski lokali v Parizu in še desetih drugih mestih, med drugim v Bordeauxu, Lillu, Lyonu in Nici - tudi tisti, ki strežejo hrano - od ponedeljka odprti le še do 22. ure.

Za Marseille so namreč oblasti po novem sistemu drsne lestvice, ko gre za ukrepe za nadzor širjenja okužb, razglasile "najvišji alarm", za Pariz pa zaenkrat le "povišan alarm". V sredozemskem pristaniškem mestu bodo smele javne ustanove, kot so gledališča, muzeji ali kinematografi, po novem delovati le, če bodo spoštovale zelo stroge ukrepe proti širjenju okužb. 

A tamkajšnje oblasti odločitvi Pariza nasprotujejo. Kot poudarjajo, se vlada z njimi ni predhodno posvetovala. Pozivajo k desetdnevnemu odlogu, saj so same pred tem že sprejele vrsto ukrepov in zdaj potrebujejo še nekaj časa, da ti obrodijo sadove.

Županja Pariza Anne Hidalgo je medtem že vložila tudi uradni protest. Poleg barov in restavracij se bodo morali v francoski prestolnici v ponedeljkom zapreti tudi telovadnice in drugi zaprti športni objekti.

Hidalgova je v pogovoru za televizijo France 3 podvomila v s strani vlade napovedane ukrepe. Kot je dejala, preprost ne more razumeti, zakaj vlada po eni strani sprošča ukrepe v šolah in po drugi strani preprečuje telovadbo in zapira lokale ob 22. uri.