Hud boj

Koronavirus ni bil kos nekdaj »najtežjemu človeku na svetu«

S.R.
24. 9. 2020, 09.50
Posodobljeno: 24. 9. 2020, 15.00
Deli članek:

Kar četrtina od več kot 74.000 Mehičanov, ki so po okužbi z novim koronavirusom umrli, naj bi imela prekomerno telesno težo. Z enako tegobo se je srečeval Juan Pedro Franco.

Profimedia
Juan Pedro Franco leta 2017.

In se še srečuje! Franco je namreč covid-19 premagal. Danes 36-letni Franco je leta 2017, ko je njegov »dosežek« priznala tudi Guinnessova knjiga rekordov, tehtal zavidljivih 595 kilogramov, kar je več kot povprečen polarni medved. Takrat si je prislužil naziv »najtežjega človeka na svetu.« V zadnjih letih se je znebil veliko kilogramov. Več let stroge diete in telesne vadbe ter operacija za zmanjšanje želodca so bili po njegovem mnenju ključni dejavniki, da mu virus ni prišel do živega.

Njegov dosežek v boju z zloglasnim virusom vseeno ni zanemarljiv, ravno obratno. Franco še vedno tehta mogočnih 208 kilogramov, v prid pa mu ne govorijo niti razne zdravstvene tegobe, kot so diabetes, visok krvni tlak in kronična obstruktivna pljučna bolezen. »Bolezen je zelo agresivna. Srečeval sem se z glavobolom, bolečinami v telesu, težavami z dihanjem, vročino. Spadam v zelo rizično skupini ljudi,« je glede covida-19 pojasnil za tiskovno agencijo AFP.

Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2016 ima Mehika, ki se glede na število žrtev covida-19 uvršča na četrto mesto na svetu, v primeru otrok najvišjo stopnjo debelosti na planetu. Med posamezniki, ki so letos umrli zaradi virusa, so številni imeli vsaj eno pridruženo bolezen, kot sta visok krvni tlak in diabetes. »Bolniki, ki so diabetiki, imajo visok krvni tlak in bolezni srca ter so bolj podvrženi hujšemu poteku bolezni. Njihove možnosti okrevanja so zelo majhne,« je pojasnil zdravnik Jose Antonio Castaneda, ključen mož pri zdravljenju Francove debelosti.