Ranjena dva policista

FOTO: Ker porota policistov, ki so ustrelili temnopolto Breonno Taylor, ni obtožila umora, v Louisvillu izbruhnili novi protesti

A.S./STA
24. 9. 2020, 08.58
Posodobljeno: 24. 9. 2020, 08.58
Deli članek:

V Louisvillu v zvezni državi Kentucky v ZDA so v sredo izbruhnili novi množični protesti, potem ko velika porota policistov, ki so marca ustrelili temnopolto reševalko Breonno Taylor, ni obtožila umora. Med protesti sta bila s strelnim orožjem ranjena dva policista. Policija je prijela enega osumljenca za napad nanju in še več deset protestnikov.

Reuters
V Louisvillu v zvezni državi Kentucky v ZDA so v sredo izbruhnili novi množični protesti.

Velika porota okrožja Jefferson je enega od treh policistov obtožila brezobzirnega ogrožanja, vendar zaradi nabojev, ki so končali v sosednjem stanovanju, ne zaradi smrti Taylorjeve.

Policija je v Louisvillu iskala nevarnega preprodajalca mamil, ki pa je bil takrat že aretiran in sploh ni živel na naslovu Taylorjeve, kamor so v zgodnjih jutranjih urah vdrli policisti Brett Hankinson, Myles Cosgrove in Jonathan Mattingly. Taylorjevo in njenega zaročenca Kennetha Walkerja je hrup prebudil. Ker sta mislila, da gre za vlomilce, je zaročenec streljal in enega od policistov zadel v nogo. Policisti so na streljanje odgovorili. Cosgrove je zadel Taylorjevo, Hankinson pa je streljal na vse strani.

Reuters
Velika porota policistov, ki so marca ustrelili temnopolto reševalko Breonno Taylor, ni obtožila umora.

Odvetnik družine ustreljene reševalke Ben Crump je v sredo izrazil ogorčenje zaradi odločitve porote. "Velika porota je Bretta Hankinsona obtožila brezobzirnega ogrožanja zaradi nabojev, ki so končali v drugih stanovanjih, ne pa zaradi umora Breonne Taylor. To je nezaslišana in žaljiva odločitev," je dejal Crump.

Reuters
Po Louisvillu je odmevalo: "Ni pravice, ni miru," in podobna gesla proti policijskemu nasilju.

V Louisvillu so napeto čakali na odločitev porote in župan Greg Fischer je vnaprej uvedel policijsko uro. Policija je omejila dostop do središča mesta. Ukrepi so se izkazali za upravičene, saj so zaradi nezadovoljstva z odločitvijo porote izbruhnili protesti.

Po Louisvillu je odmevalo: "Ni pravice, ni miru," in podobna gesla proti policijskemu nasilju. Sprva so bili protesti, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi, mirni. Nato so izbruhnili so spopadi med protestniki in policijo, ki je, kot je sporočila, aretirala 46 ljudi.

Med protesti sta bila s strelnim orožjem ranjena dva policista. Po poročanju televizije CNN so morali enega od policistov operirati, nihče od njiju pa ni v smrtni nevarnosti. Vršilec dolžnosti načelnika policije v Louisvillu Robert Schroeder je sporočil, da so prijeli enega osumljenca za napad.

Ob tem je izrazil zaskrbljenost za varnost policistov. "Stanje je nevarno. Varnost naših pripadnikov in skupnosti, ki ji služimo, je najpomembnejša," je dejal na novinarski konferenci.

Guverner Kentuckyja Andy Beshar je na ulice Lousvilla napotil tudi pripadnike nacionalne garde z oklepnimi vozili.

Reuters
Protesti v Louisvillu

Protesti so potekali v več ameriških mestih, med drugim v New Yorku, Washingtonu, Chicagu, Atlanti in Philadelphii. Iz Atlante poročajo aretacijah protestnikov.

Temnopolti pravosodni minister Kentuckyja Daniel Cameron je na novinarski konferenci dejal, da razume jezo ljudi, a zatrdil, da so se policisti imeli pravico braniti, ker je Walker streljal nanje in jih ne more obtožiti umora. "Ne gre za maščevanje ampak za pravosodje," je dejal.

Njegove besede je na svoji novinarski konferenci prebral tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je Camerona pohvalil, prav tako tudi guvernerja, ker je poklical nacionalno gardo. Povedal je tudi, da ima rad temnopolte.

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je dejal, da nima dovolj informacij o primeru za komentar, vendar pa je protestnike pozval naj bodo mirni. "Ne umažite spomina nanjo z nasiljem," je pozval.