300 kandidatov, 9 finalistov

Kako blizu je cepivo proti koronavirusu?

B.K.
23. 9. 2020, 12.35
Posodobljeno: 23. 9. 2020, 15.18
Deli članek:

Na svetu trenutno obstaja 300 kandidatov za cepiva. Od teh jih je devet v tretji fazi testiranja. Nekateri proizvajalci upajo, da bodo dovoljenja pridobila že letos.

Reuters
Rusko cepivo Sputnik V, ki ga v Rusiji že uporabljajo, je eno izmed devetih cepiv, ki so v tretji fazi testiranja.

Medtem, ko se večji del sveta pripravlja na drugi val okužb s covidom-19, več deset farmacevtskih podjetij razvija cepivo, ki bi širjenje okužbe ali pa vsaj njene simptome omililo.

Trenutno je v razvoju 300 cepiv, od tega jih 40 že testirajo na ljudeh, devet pa jih je v tretji fazi testiranja, kar pomeni, da je vsaj delna učinkovitost teh cepiv že bila dokazana, poroča finančni časnik Financial Times. Tista cepiva, ki bodo uspešno prestala tretjo fazo, bodo lahko ponujena na trgu.

Eno izmed devetih cepiv v tretji fazi izdeluje britanska farmacevtska družba AstraZeneca v sodelovanju z Univerzo v Oxfordu, dve cepivi razvija ameriško podjetje Pfizer v partnerstvu z nemškima družbama BioNTech in Moderna, eno razvija ameriška družba Johnson&Johnson, štiri pa kitajske družbe Sinovac Biotech, CanSino Biologics in Sinopharm. Tudi rusko cepivo, ki ga proizvaja Raziskovalni inštitut Gamaleja, je ta mesec pričelo s tretjo fazo testiranj.

Čeprav gre splošno mnenje v smeri, da cepiva popolnoma preprečijo okužbo z virusom, farmacevti opozarjajo, da temu ni tako. Le redka so cepiva, ki okužbo v večji meri preprečijo. Cepiva proti koronavirusom in sevom gripe niso nikoli tako uspešna. Ta cepiva ne preprečijo nujno okužbe, preprečijo ali bistveno olajšajo pa njene simptome. Pragmatični cilj ameriških, britanskih in nemških farmacevtskih družb tako ni popolna imunost ampak preprečitev simptomatskih okužb. "Kar si v resnici želimo od cepiva je, da prepreči hospitalizacijo in umiranje oseb," je po poročanju Financial Times dejal vodja testiranj cepiva na Univerzi v Oxfordu Andrew Pollard. "Mnogo težje bi bilo popolnoma preprečiti asimptomatske okužbe."