Svet

Romunski parlament uzakonil 40-odstotno zvišanje pokojnin, vlada razjarjena

B.K.
23. 9. 2020, 10.54
Posodobljeno: 23. 9. 2020, 10.54
Deli članek:

Romunski poslanci so večinsko glasovali za občuten dvig pokojnin.

Profimedia
Romunski parlament

Romunski parlament, v katerem ima večino opozicijska Socialna demokratska stranka, je včeraj podprl njihov amandma k pokojninskemu zakonu, s katerim se bodo vse pokojnine zvišale za 40 odstotkov.

Desno-sredinska vlada pod vodstvom premierja Ludovica Orbana se je na glasovanje odzvala z besedami, da se bo na vse načine borila proti sprejetemu amandmaju. Opozicijo so označili za neodgovorno in jo obtožili, da bo državo pahnila v gospodarsko krizo. Orbanova vlada je namreč pokojnine zvišala za 14 odstotkov, za več pa jih noče, saj naj bi to preveč obremenilo državni proračun.

Socialni demokrati so sicer že lani, ko so še bili na oblasti, sprejeli zakon, ki bi za 40 odstotkov zvišal pokojnine. Tega je kasnejša desno-sredinska vlada spremenila tako, da so se pokojnine zvišale za 14 odstotkov. Za toliko so tudi rezervirali sredstev v državnem proračunu, a opozicijski Socialni demokrati so obljubili, da bodo še enkrat pritisnili za občutnejše zvišanje pokojnin in včeraj povišanje tudi izpeljali.

Romuni bodo sicer letos dvakrat odšli na volišča. Konec tega meseca bodo namreč potekale lokalne volitve, konec leta pa parlamentarne.