v govoru pred ZN

Trump ostro nad Kitajsko

J.P./STA
22. 9. 2020, 18.06
Posodobljeno: 22. 9. 2020, 18.07
Deli članek:

Predsednik ZDA je zavrnil vse kritike svoje države in vztrajal na svoji poti unilateralizma, ki jo je začrtal že med kampanjo 2016.

Profimedia
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem vnaprej posnetem govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev 75. zasedanja Generalne skupščine ZN napadel Kitajsko zaradi pandemije covida-19. 

Splošna razprava zaradi pandemije novega koronavirusa, ki je po svetu zahtevala 960.000 življenj, od tega 200.000 v ZDA, poteka virtualno. Trump je dejal, da je Kitajska dovolila, da virus pobegne v svet, zaradi česar mora odgovarjati pred ZN. V govoru je za koronavirus uporabljal izraz "kitajski virus" ali "kuga". "Država, ki je kugo spustila v svet, mora odgovarjati," je dejal Trump.

V isti koš s Kitajsko je vrgel Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), ki naj bi bila po njegovem mnenju pod nadzorom Kitajske. Trump, ki ima težave z ameriškimi volivci zaradi velikega števila mrtvih in okuženih s koronavirusom, skuša krivdo za to naprtiti zunanjim dejavnikom.

WHO je obtožil, da je napačno trdila, da se koronavirus ne širi s človeka na človeka, kasneje pa, da ljudje brez simptomov ne bodo širili okužb. Njegova vlada skuša sicer trenutno takšno stališče vsiliti ameriškim zdravstvenim agencijam, pa tudi sam je to večkrat zatrdil v prizadevanjih, da se ameriška družba pred volitvami vrne v "normalo".

Predsednik ZDA je zavrnil vse kritike svoje države in vztrajal na svoji poti unilateralizma, ki jo je začrtal že med kampanjo 2016. "Tiste, ki kritizirajo izjemne ameriške dosežke na področju okolja in hkrati zanemarjajo kitajsko onesnaževanje, okolje ne zanima. Želijo le kaznovati Ameriko in jaz tega ne bom dovolil," je dejal.

Trump je v govoru izpostavil tudi svoje posredovanje pri zgodovinskem dogovoru o normalizaciji odnosov med Izraelom ter Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom, zaradi česar si je prislužil nominacijo za Nobelovo nagrado za mir. "Prelomni mirovni sporazumi so zora novega Bližnjega vzhoda. Še nikoli nisem bil bolj optimističen glede prihodnosti regije. Ni več krvi v pesku, tisti časi so, upajmo, končani," je dejal.