Aretacija Vissariona

Brezpogojno so sledili "reinkarnaciji Jezusa", on pa jih je "odrešil" posvetnih dobrin

G.G.
22. 9. 2020, 16.23
Posodobljeno: 22. 9. 2020, 16.35
Deli članek:

V odročnem delu Sibirije so aretirali razvpitega voditelje verske sekte Sergeja Toropa, gorečim sledilcem bolj znanega pod imenom Vissarion.

Reuters
Vissarion lin njegovi častilci leta 2002.

Vissarion je leta 1991 na območju Krasnojarska ustanovil Cerkev zadnjega testamenta. Ideja je pritegnila tisoče tavajočih duš, najbolj goreči so v nekdanjem prometnem policistu videli reinkarnacijo Jezusa Kristusta, nekakšno podaljšano roko Boga. Leta 1995 jih je bilo že toliko, da so v pokrajini Kuraga v Sibiriji ustanovili naselbino imenovano Sončno mesto. Po oceni ruskega ministrstva za pravosodje iz leta 2020 je Torop imel več kot 10.000 podpornikov po svetu. 

Profimedia
59-letni Torop je končal v rokah ruske policije.

Ideološka podlaga sekte je bila v preprostosti, asketstvu, mešanju vsebin različnih religij. Pripadnikom ni bilo dovoljeno piti, kaditi ali rokovati z denarjem. Vissarion jih je učil vegetarijanstva, odrekal jim je celo kavo, čaj in sladkor. Njihov eshatološki cilj: pripravljenost na sodni dan in vstajenje od mrvih za izbrance, jasno, člane Vissarionove sekte.

Kje se je zalomilo? Ruske oblasti so prepričane, da je Torop člane sekte prisili, da so mu predali  denar in druge dragocenosti, pri tem pa jih je psihično in fizično trpinčil. Poleg Toropa so aretirali še njegova pajdaša, Vadima Redkina in Vladimirja Vedernikova.

Profimedia
Mladi Torop naj bi se leta 1990 ponovno rodil, kot Vissarion, tisti, ki daje novo življenje.