Drugič v tem mesecu

FOTO in VIDEO: Pred slabima dvema tednoma so ga komaj rešili, ribič je zdaj znova izginil v morju

S.R.
22. 9. 2020, 14.16
Posodobljeno: 22. 9. 2020, 14.22
Deli članek:

Avstralskega ribiča, ki so ga pred komaj 12 dnevi v obsežni iskalni akciji rešili z morja, znova išče policija.

Facebook
Tony Higgins

57-letni Tony Higgins je še enkrat več izginil v vodah ob obali avstralske zvezne države Južna Avstralija. V začetku meseca se mu je pripetilo podobno. S še enim ribiškim pajdašem sta poskrbela za največjo iskalno akcijo v zgodovini te zvezne države. Dvojico so po petih dneh iskanja vendarle našli. S poškodovanim propelerjem sta nemočna »plula« po razburkanem morju, a sta bila nepoškodovana in razmeroma dobre volje, so takrat poročali avstralski mediji. 

Zdaj, manj kot dva tedna pozneje, je isti čoln znova pogrešan, v njem pa se znova nahaja Higgins. Navsezgodaj, ob približno 5. uri po lokalnem času (v ponedeljek ob 21.30 po našem času) je policiji sporočil, da se nahaja v bližini otoka Granite Island južno od mesta Adelaide in da v njegov čoln curlja voda. Policisti in reševalci so se odpravili na morje, območje pa je preletaval helikopter, a jim plovila ni uspelo najti. 

Na čolnu tudi spi

Higgins je sicer tudi lastnik tega dobrih devet metrov dolgega ribiškega čolna, ki mu pogosto povzroča preglavice. Pravzaprav gre za njegov dom. Že v soboto je ob oseki z njim nasedel v bližini letovišča Victor Harbour. Rešil se je šele ob plimi in ga uspešno privezal na pomol otoka Granite Island, ki ga z letoviščem povezuje tudi most. Čolna zdaj ni več tam, Higgins pa se ne odziva več na telefon. »Pravijo, da tam ni ničesar, ne vemo, kje je,« je danes pojasnil novinar Gary Juleff, ki se je odpravil na kraj nove iskalne akcije za izmuzljivim ribičem. Da ga še vedno iščejo, je potrdil tudi policijski načelnik Grant Stevens. »K temu smo zavezani. Ne bo poceni. Ti napori skupnost vedno nekaj stanejo, a smo dolžni poskrbeti za varnost vsakega, to bomo storili tudi danes,« je poudaril. 

Nazadnje ga je doletela kazen 

10. septembra zjutraj sta se na ribolov odpravila z 48-letnim Derekom Robinsonom. Zaradi težav s propelerjem sta morala odpluti mimo njunega pristanišča postanka. Rešili so ju v vodah približno 100 kilometrov stran. Higgins je takrat dejal, da se nista zavedala, da so reševalci in policisti v iskanju prečesali več kot 100.000 kvadratnih kilometrov morja. Nista niti vedela, da ju sploh iščejo. Higginsa so policisti zaradi zastarele opreme in neustreznih dovoljenj takrat oglobili s 1000 avstralskimi dolarji kazni (614 evrov).