dvig življenjskega standarda

Romunom se obeta 40-odstotni dvig pokojnin

B.K.
22. 9. 2020, 09.45
Posodobljeno: 23. 9. 2020, 10.50
Deli članek:

Kontroverzni člen zakona, ki nima podpore desno-sredinske vlade, bi občutno dvignil življenjski standard upokojencev.

Profimedia
Romunski parlament

Romunom se obeta dvig pokojnin in to za kar 40 odstotkov. Amandma k pokojninskemu zakonu, ki ga bo danes potrjeval romunski parlament, je vložila opozicijska Socialdemokratska stranka, ki pa ima v parlamentu večino. Socialni demokrati so že lani sprejeli zakon, ki bi za 40 odstotkov zvišal pokojnine, a ga je nato spremenila desno-sredinska vlada, ki je vajeti države prevzela po padcu levice z oblasti. Po predlogu nove vlade so se pokojnine zvišale za 14 odstotkov. Za toliko so tudi rezervirali sredstev v državnem proračunu, a opozicijski Socialni demokrati so obljubili, da bodo še enkrat pritisnili za občutnejše zvišanje pokojnin.

Če romunskemu parlamentu danes uspe potrditi amandma, bo to skokovito dvignilo življenjski standard romunskih upokojencev, a centralna banka ob tem opozarja, da se bo proračunski primanjkljaj zato povišal na 11 odstotkov bruto domačega proizvoda. opozicija sicer trdi, da se lahko sredstva preusmeri iz drugih delov proračuna.

Romuni bodo sicer letos dvakrat odšli na volišča. Konec tega meseca bodo namreč potekale lokalne volitve, konec leta pa parlamentarne.