»snežni leopard«

Prvi desetkrat na Mount Everestu, zdaj je dočakal večni mir

S.R.
22. 9. 2020, 08.01
Posodobljeno: 22. 9. 2020, 11.35
Deli članek:

V 72. letu starosti je umrl šerpa Ang Rita, nepalski alpinist, ki se je v Guinnessovo knjigo rekordov zapisal kot prvi človek, ki je vrh najvišje gore na svetu dosegel desetkrat.

Reuters
Ang Rita

Ang Rita je svoje vzpone izvajal brez pomoči kisika, zaradi njegovih alpinističnih sposobnosti pa so mu v rodnem Nepalu nadeli vzdevek »snežni leopard.« Novico o njegovi smrti, ki je pretresla alpinistično skupnost in zlasti njegove prijatelje iz vrst nepalskih šerp, je sporočila njegova družina, ki je pojasnila, da je slavni gornik umrl po dolgotrajni bolezni. 

Ang Rita se je na 8850 metrov visoki Mount Everest kar desetkrat povzpel med letoma 1983 in 1996. Bil je med prvimi šerpami, ki si je za svoje podvige prislužil mednarodno slavo. Kot je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil njegov vnuk Phurba Tshering, je umrl v ponedeljek na svojem domu v Katmanduju. Že dlje časa se je soočal z nevrodegenerativno boleznijo in težavami z jetri. Njegovo truplo bodo v skladu s tradicijo upepelili. Zapustil je hčerko in dva sinova. 

Odkar se je Ang Rita upokojil, je njegov podvig preseglo že več alpinistov, šerpa Kami Rita pa se je uspel na Everest povzpeti kar 24-krat.