Svet

Poskus legalizacije konoplje tudi na Finskem

B.K.
21. 9. 2020, 12.53
Posodobljeno: 21. 9. 2020, 13.39
Deli članek:

Problematike se bodo lotili finski Zeleni.

Profimedia
Rastlina konoplje.

Finska Zelena stranka se bo lotila obsežnega načrta za legalizacijo konoplje v tej skandinavski državi, poroča portal Euractiv. Zeleni nameravajo izvesti celovito raziskavo o zakonodaji na tem področju, glede na nova dognanja o rastlini in spreminjajoč se odnos do nje. Usmeritev so Zeleni, ki v 200-članskem finskem parlamentu zasedajo 20 sedežev, sprejeli na kongresu stranke v nedeljo.

V prvem koraku načrta za legalizacijo konoplje se bodo Zeleni osredotočili na dekriminalizacijo posesti in na dekriminalizacijo gojenja te rastline za osebno uporabo. Predlog je podala mladinska organizacija stranke, ki opozarja, da je po trenutni zakonodaji vsak četrti Finec zločinec, prodaja konoplje na črnem trgu pa državno blagajno vsako leto stane milijone v nepobranih davkih.

"Tudi v tem pogledu se svet spreminja. Novi pogledi prihajajo s Portugalske, Kanade, Norveške in Danske. Zavzemamo se za dejstva, ki temeljijo na temeljitih raziskavah o tej zadevi," je po kongresu dejala notranja ministrica in predsednica zelene stranke Maria Ohisalo.

Zeleni sicer ne bodo imeli lahke naloge. Vprašanje bo najverjetneje povzročilo napetost med njimi in Centristično stranko, ki ostro nasprotuje ne le legalizaciji ampak tudi dekriminalizaciji posesti konoplje. Obe stranki sedita v 5-članski koaliciji, ki trenutno vodi državo.