Nepremočljivo

Umrl je človek, ki nam je dal Gore-Tex

L.K.
20. 9. 2020, 19.02
Posodobljeno: 20. 9. 2020, 21.54
Deli članek:

Tkanina z milijardami por, manjših od kapljic vode.

Profimedia
Gore-Tex, le kdo ga ne pozna?

Robert W. Gore je izumitelj tehnologije Gore-Tex, ki varuje stopala brez števila pohodnikov, tekačev, ljubiteljev narave. V četrtek je po dolgotrajni bolezni preminil. Imel je 83 let.

Gore se je rodil v ameriški zvezni državi Utah, šolal je na Univerzi v Delawareu in Univerzi v Minnesoti. Po končanem šolanju se je kot kemijski inženir zaposlil v podjetju WL Gore & Associates v ameriški zvezni državi Maryland, ki so ga leta 1958 osnovali njegov oče, stric Bill in Vieve Gore.

V laboratoriju podjetja je leta 1969 odkril novo obliko polimera – snovi iz velikih molekul, ki se ponavljajo in tvorijo dolge verige. Oče mu je namreč naročil, naj razišče nov način izdelave tesnilnega traku, Robert pa je odkril, tako BBC, da se je z odstranjevanjem materiala, imenovanega PFTE, polimer raztezal za 1,000 odstotka, s tem pa ustvaril mikroporozno strukturo. Ta material je tvoril tkanino z milijardami por, manjših od kapljic vode, ki tvorijo nepremočljivo, a zračno površino – ali Gore-Tex.

Tehnologija je v uporabi tudi v medicinskih napravah, kitarskih strunah, vesoljskih oblekah itd.

Podjetje je leta 1996 postalo tako imenovano »milijardno podjetje«. Robert je leta 2000 odstopil s položaja predsednika podjetja, v svoji karieri pa je za svoj prispevek prejel več nagrad.

Za seboj je pustil ženo, otroke, vnuke in pravnuke.