Tajni sovjetski program

Znanstvenik, ki je sodeloval pri razvoju novičoka, se je opravičil Navalnemu

L.K./STA
20. 9. 2020, 18.42
Posodobljeno: 20. 9. 2020, 18.45
Deli članek:

Znanstvenik, ki je sodeloval v tajnem sovjetskem programu razvoja živčnega strupa novičok, se je v soboto opravičil ruskemu opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu, ki se po zastrupitvi trenutno zdravi v Berlinu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kemik Vil Mirzajanov, ki je prvič razkril razvoj novičoka, je v pogovoru za televizijo Rain v soboto izrazil željo, da bi se opravičil Alekseju Navalnemu. "Navalnemu ponujam svoje globoko opravičilo, ker sem sodeloval pri tem kemijskem poslu, razvoju snovi, s katero je bil zastrupljen," je povedal znanstvenik, ki sedaj živi v ZDA in je objavil prvi članek o razvoju novičoka.

Mirzajanov je v pogovoru še napovedal, da si bo Navalni verjetno v roku enega leta opomogel. "Navalni bo moral biti potrpežljiv in bi moral ozdraveti," je povedal.

Do Mirzajanova pa je bil kritičen kolega Leonid Rink. Opozoril je, da je bil Mirzjanov navaden kemik, ki ni bil neposredno vpleten v stvarjenje novičoka, zato ne ve veliko o učinkih. Po oceni Rinka Navalni ni bil zastrupljen z novičokom, saj bi v tem primeru umrl. "Ne bi preživel, če bi bil novičok," je povedal.

Navalni, eden najvidnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, je 20. avgusta na notranjem letu v Sibiriji nenadoma in nepojasnjeno zbolel. Na zdravljenje v Nemčijo so 44-letnika prepeljali dva dni kasneje. Tam so v začetku meseca ugotovili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok. Najverjetneje je bil strup v steklenici vode v njegovi hotelski sobi v Tomsku.

Rusija zadeve ne preiskuje, češ da ruske oblasti niso našle dokazov, da je šlo za kaznivo dejanje. Kremelj zanika vsakršno povezavo s poslabšanjem zdravstvenega stanja Navalnega.